Beviset: Din lycka smittar

Men det funkar inte på jobbet

Le.

Och gör din omgivning lycklig. I slutändan kommer du själv att bli en gladare människa.

Nu finns det bevis för att lycka smittar av sig.

Lycka smittar av sig , men bara på din närmaste omgivning.
Lycka smittar av sig , men bara på din närmaste omgivning.

When you're smiling, the whole world smiles with you, sjöng Louise Armstrong redan 1932. Det tog forskarna 76 år att konstatera att han hade rätt – nästan.

I dag presenteras vetenskapliga belägg för att din lycka smittar av sig, men bara på din närmaste omgivning.

Lycka i tre led

Ett unikt forskningsprojekt som har pågått i 20 år visar att lycka är ett kollektivt fenomen. Människor som omger sig av många glada människor har större chanser att själv se ljust på tillvaron.

– Din lycka beror väldigt mycket på lyckan hos de personer du omger dig med, säger Harvard-professorn Chris Nicholkas Christakis, till DN.

Studien, som presenteras på British Medical Journals hemsida, visar att välbefinnande sprider sig i tre led. Till din vän, till din väns vän och till din väns väns vän.

Glädjen har geografiska ramar så se till att ha dina gladaste vänner närmast.

Forskarna konstaterar att om din vän bor inom 1,6 kilometer från dig själv kommer hans glädje ha större chans att få fäste i dig än om han eller hon bor längre bort.

Nicholas Christakis, säger till DN att den känslomässiga överföringen beror på hur ofta man träffas.

– För att kunna fånga in din lycka måste jag vara tillsammans med dig ofta.

Funkar inte på jobbet

Tyvärr, konstaterar vetenskapsmännen, så är inte glada arbetskamrater ett lika effektivt lyckopiller som glada vänner utanför jobbet. Varför vet man inte riktigt, men en teori är att man sitter i en konkurenssituation.

– Vi kan bara spekulera i att det beror på avundsjuka. Om din arbetskamrat får löneförhöjning blir ju du inte särskilt glad.

Publisert: