Vill du lära dig giraffspråket?

HÄLSA

Magen, knoppen eller hela kroppen – hitta rätt kurs för dig

1 av 3 | Foto: Hitta balansen i livet och ge dig själv kvalitetstid. Utbudet av självförverkligande kurser har ökat stort, så det finns mycket att välja mellan.

Terminen börjar – och även vuxna längtar till ”skolbänken”.

Kickstarta hösten med en må bra-kurs.

Qi-gong, yoga eller orientalisk dans. Höstens kurskataloger är fyllda med kurser som ska få fart på kroppen. Men det är inte bara utsidan som trimmas, även insidan kan formas. Med en värld som snurrar snabbt och ställer stora krav på oss finns en önskan om att ta ett steg tillbaka och hitta lugn och harmoni.

Antistress- eller självutvecklings­kurser har blivit lika självklara som spanska för nybörjare.

Inte bara yoga

Kristin Bomanson, som arbetar med Studieförbundet Vuxenskolans cirklar för kropp och själ i Stockholm, märker tydligt av den trenden.

– Det som hängt med länge och varit populärt är yogan. Men nu kommer fler kurser som ska förändra vårt beteendemönster eller tankemönster.

På Vuxenskolan i Stockholm satsar man bland annat på en sömnskola. Cirkeln har en ledare men bygger på diskussioner.

– Man kan få hjälp innan man går vidare till proffs. Det som är bra med en cirkel är att man kan peppa varandra, annars kanske man bara läser en bok och tänker att man ska ändra sig, säger Kristin Bomanson.

Bra för livsglädjen

Den typiska deltagaren på en cirkel inom kropp och själ är en medelålders kvinna, män föredrar mer praktiska kurser som till exempel byggnadsvård och matlagning.

– Men egentligen är alla studiecirklar friskvård. Allt som väcker livsglädje är bra för kropp och själ, säger Kristin Bomanson.