"Medicinen har gett mig ny ork"

HÄLSA

Nu slipper Ingela, 60, gå upp och kissa varje natt

Tre gånger varje natt tvingades Ingela Olsson, 60, gå upp för att kissa.

Nu har hon fått en diagnos, nocturi, och ett läkemedel som minskar hennes urinproduktion om natten så att hon kan sova gott.

Foto: SOVER GOTT. Livet har blivit lättare för Ingela Olsson sedan hon fick tabletter som hjälpte mot hennes nocturi. Nu behöver hon inte gå upp och kissa varje natt.

Besvären kom krypande. Av vännerna fick hon höra att hon drack för mycket vatten innan hon gick och lade sig och att hon skulle undvika kaffe och te på kvällen. Men Ingela Olsson, 60, kände att något var fel. Att varje natt, i tvåtimmarsintervall, vara tvungen att gå på toaletten, kunde inte vara normalt.

En morgon öppnade hon tidningen och såg att Sahlgrenska sjukhuset sökte försökspersoner till en studie om nocturi.

- Beskrivningen av de personer de sökte stämde precis in på mig, så jag anmälde mig direkt.

Efter ett år av provtagningar och systematiska dagboksanteckningar över hur mycket hon drack, när och hur ofta hon gick på toaletten kom läkarna fram till att Ingela led av nocturi.

Bekräftelsen en kick

- Det blev en kick att få det bekräftat. Mitt liv har blivit så annorlunda sedan jag började med medicinen. Jag har fått ny ork och är inte längre trött när jag vaknar på morgonen.

Sedan två år tillbaka tar Ingela en liten tablett, Minirin, varje kväll innan hon går och lägger sig. Den hjälper henne att hålla urinproduktionen nere och låter henne sova hela natten igenom.

Ragnar Asplund, docent i allmänmedicin som under många år forskat om nocturi, menar att många patienter lider av att djupsömnen störs natt efter natt.

- En person som varje natt störs i sin djupsömn får en kraftigt försämrad livskvalitet. Att inte få sova ordentligt kan leda till depressioner och nedstämdhet. När djupsömnen störs ökar också kroppens urinproduktion till samma nivåer som på dagen. Det blir som en ond cirkel.

Att varje natt väckas ur sin sömn och sömndrucken och trött leta sig fram till toaletten ökar också risken för fallskador. Hos äldre människor som har nocturi ökar risken för att ramla och slå sig ordentligt.

Vad är nocturi?

TIPSA och vinn

Anna Bengtsson