Nu blir smalpillret receptfritt

HÄLSA

Bra hjälp för dig som har svårt att komma i gång med bantningen

Bantningsmedlet Xenical är på väg att bli receptfritt.

Under hösten ska diskussionen tas upp i EU för ett gemensamt beslut. Läkemedelsverket i Sverige har redan gett grönt ljus.

- Det finns i princip inga biverkningar av det här medlet, det är totalt ofarligt, säger Stephan Rössner, professor vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus.

En miljon svenskar är överviktiga. I kölvattnet följer hjärt-kärlsjukdomar, besvär med leder, förslitningsskador och ofta dåligt självförtroende. Om bantningsmedlet blir receptfritt ställs krav på att förpackningen ska vara informativ och upplysa köparen om vem det är lämpligt för och hur det ska användas.

- När ett preparat blir receptfritt är det viktigt att patienten själv kan ställa diagnosen och att biverkningarna inte är skadliga, säger Jane Ahlquist Rastad, specialistläkare på avdelningen för läkemedel på Läkemedelsverket.

I dag skrivs bantningsmedlet ut av läkare. I behandlingen ingår ofta ett möte med dietist för att lägga upp ändrade matplaner.

Funkar bäst med motion

- Det är viktigt att upplysa folk om att det inte räcker att bara ta det här pillret, man måste lägga om sin livsstil och äta bra mat och motionera. Bantningsmedlet är tänkt som en positiv start för dem som tycker det är svårt att komma i gång och banta, säger Marianne Boivie, projektledare på Landstingsförbundet.

Undersökningar med patienter som behandlades med Xenical visar att de i genomsnitt tappade drygt 10 kilo. Hos den grupp som inte svarade på behandlingen fanns de som inte var beredda att lägga om sin kost till mer fettsnål och fiberrik.

- Nackdelen med att det blir receptfritt är att folk tror att de kan ta det lite då och då. Det här är en behandling som verkar på lång sikt, säger Stephan Rössner.

Så här verkar Xenical

Är du normalviktig?

Anna Bengtsson