Kemikalierna finns kvar i dina kläder

Av: 

Johanna Edström

Allergi

Det behövs ungefär tre kilo kemikalier för att tillverka din t-shirt.

Nästan lika mycket går åt till dina jeans, och din viskoströja kräver fem och ett halvt kilo kemikalier.

Hur mycket kemikalier som finns kvar i det färdiga plagget vet man inte.

Foto: PELAEZ Julio

Kemikalieinspektionen har gjort en undersökning för att se hur mycket kemikalier som krävs för att tillverka olika typer av plagg. I undersökningen har de bland annat räknat med besprutning av bomull, färgning av tyger, framställning av garn och transport av det färdiga plagget.
– Undersökningen ska användas som diskussionsunderlag för hur man i framtiden ska förhålla sig till kemikalier i textilier. Vi vet inte hur mycket kemikalier som finns kvar i det färdiga plagget. Uppgifterna vi tagit fram berättar bara hur mycket som krävs för att tillverka dem, säger Christina Rudin Snöbohm på Kemikalieinspektionen.

Flera kilo kemikalier

Det visade sig att det behövs ungefär tre kilo kemikalier för att tillverka en bomullst-shirt, cirka två och ett halvt kilo till ett par jeans och över fem kilo till en tröja i viskos. Att betydligt mycket mer kemikalier används i framställning av viskoströjan beror på att själva viskosmaterialet har tillverkats på kemisk väg till skillnad från bomullen som är odlad. För att tillverka viskos går det åt stora mängder cellulosa, natronlut samt svavelsyra. Även fleecetröjan är tillverkad på kemisk väg med mineralolja som råvara.

Kemikalier i textilier

Antibakteriella medel - motverkar bakterier och dålig lukt, från till exempel sportartiklar. Kan orsaka hudirritation.

Antimögelmedel - förhindrar mögel vid transport. Ämnet DMF kan ge kraftiga hudreaktioner, astma och allergi. Ämnet förbjöds 2009 inom EU. Kan finnas i små påsar märkta "anti-mould-agent".

Azofärgämnen - vissa kan brytas ner till cancerframkallande ämnen.

Bly - användas vid färgning och i metalldetaljer på kläder. Kan ansamlas i kroppen och påverka hjärnans utveckling hos barn.

Dispersionsfärger - används för att färga syntetfibrer, vissa är allergiframkallande.

Formaldehyd - motverkar krympning och skrynklor i tyg, också smutsavvisande. Hudirriterande och allergiframkallande, misstänks kunna orsaka cancer. Är förbjudet i spånskivor, men finns fortfarande i kläder.

Ftalater - används som mjukgörare i bland annat plasttryck och plastskor. Reproduktionsstörande.

Källa: Kemikalieinspektionen och Svenska naturskyddsföreningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi