Nytt test för mattallergier

HÄLSA

Färre personer än man tror kan vara allergiska mot mat.

De tester som ska påvisa matallergier är ofta felaktiga, enligt en ny amerikansk studie.

Men ett nytt prov, som ska vara säkrare, är på väg.

Foto: Nytt test ska kunna avslöja matallergier mer tillförlitligt med ett blodprov.

En ny metod för att testa matallergier tas upp i juninumret av tidskriften "Lab on a chip". Det är Christopher Love, kemiingenjör på Massachusetts institute of technology, som ligger bakom den nya tekniken. Den ska göra det möjligt att få mer exakta svar på allergitester av till exempel mjölk och jordnötter, skriver Science daily.

Snabbt och tillförlitligt

Den nya tekniken ska kunna diagnostisera allergier med ett enkelt blodprov, som skulle vara snabbare och mer tillförlitligt än dagens tester.

I dag brukar personer som misstänks ha en matallergi få göra ett så kallat pricktest. Det innebär att man placerar det livsmedel som patienten tros vara intolerant mot under huden på armen genom ett stick. Är man allergisk så reagerar blodkropparna och klåda uppstår vid sticket.

Felaktiga resultat

Man kan också ta blodprover som mäter förekomsten av vissa antikroppar i blodet. En nackdel med båda testerna är att förekomsten av antikroppar mot ett visst allergen inte nödvändigtvis innebär att patienten är allergisk mot detta ämne. Något som kan leda till felaktiga resultat.

Den nya tekniken ska, i stället för att påvisa antikroppar, kontrollera patientens immunceller efter små proteiner som kallas cytokiner. Cytokiner produceras när en allergisk reaktion uppstår och drar till sig andra celler. För att utföra testet tas ett blodprov där de vita blodkropparna hålls isolerade från provet.

Stora framsteg

"Förmågan att mäta enskilda immunceller, cytokin-produktionen, utgör ett stort framsteg", säger Amal Assa'ad, som inte varit delaktig i forskningen och är professor i pediatrisk immunologi och allergi vid University of Cincinnati college of medicine.

Hon tillägger dock att fler kliniska studier behövs för att kunna diagnostisera allergier korrekt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi