Så kostar allergimedicinen på nya apoteken

Foto: Klicka på bilden för förstoring. Prisjämförelse av allergimediciner.
HÄLSA

En rad nya apotek har slagit upp dörrarna denna vår.

Men priserna är desamma.

Kropp & Hälsa har jämfört priserna på de mest sålda preparaten mot pollenallergi och inser att det bara skiljer några ören mellan Gammelapoteken och de nya privata alternativen.

Lite besviken blir man. Och förvånad. Var inte själva poängen med en fri marknad att få ett roligare, lite mer varierat sortiment och pressade priser? En första titt inne på de omskyltade apoteken ger en känsla av… att inget har hänt.

Okej, personalens vita rockar har fått gula detaljer på Kronans Droghandel och prisetiketterna på hyllorna har bytt färg. Matchande gula och vita eller gröna och vita hos Medstop och Apotek Hjärtat, men på hyllorna står i princip samma saker som tidigare.

Samma priser

Och tråkigast av allt. Siffrorna på de nya prisetiketterna är desamma.

– Jag är helt övertygad om att det kommer att se helt annorlunda ut om ett halvår eller så, när alla byggt upp sina egna system och slutit avtal med nya aktörer, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel.

– Men vi har redan slängt ut en del av Apotekets eget sortiment, påpekar han.

Han ser nuvarande situation som en övergångslösning där man tagit över de produkter som redan fanns i butikerna och behållt de priser som redan var satta. När det gäller receptbelagd medicin kommer priserna även i fortsättningen att bestämmas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. De kommer alltså vara desamma oavsett vilket apotek du går in på. Det är de receptfria preparaten de nya aktörerna kan konkurrera med. Där är prissättningen fri.

Tveksam till stora förändringar

Frågan är om man vågar tro på Andreas Rosenlunds optimistiska framtidsvision? Trots att nio år gått sedan Norge sålde ut sina apotek håller de fortfarande i stort sett samma priser.

Vid en jämförelse av det sammanlagda priset för 20 receptfria produkter hos de fyra apotekskedjorna skiljde bara 43 kronor mellan den billigaste och dyraste medicinkorgen.

En liknande jämförelse av de nio mest populära allergimedlen i Sverige är skillnaden som mest 50 öre utom för ett preparat: Nässprejen Livostin där det skiljer 15 kronor mellan billigaste och dyraste apoteken. Med tanke på att bussresan mellan apoteken kostar mer tjänar jag i slutänden ingenting.

Ökad tillgänglighet

På väg hem går jag in på Ica och kommer på att jag åkt omkring helt i onödan. Den här veckan öppnar matkoncernen sina första shop-in-shop-apotek. Det innebär att jag kan köpa medicinerna när jag handlar mat. Veckans alla dagar till sent på kvällen.

Ökad tillgänglighet. Det är i alla fall positivt, tänker jag… tills jag inser att det bara gäller de som handlar på stora Maxi- och Kvantumbutikerna långt utanför stan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi