”Min mage blir lugn och platt”

Av: 

Agneta Elmegård

Medicin

Kurrande magar, inflammerade tarmar och magsår. Problem med magen har blivit västvärldens stora folksjukdom.

Aftonbladets reporter testar magmassagen från österlandet.

Aftonbladets reporter Agneta Elmegård får asiatisk magmassage av Andrew Fretwell, instruktör i Chi nei tsang, Tao och Wu ji gong.
Aftonbladets reporter Agneta Elmegård får asiatisk magmassage av Andrew Fretwell, instruktör i Chi nei tsang, Tao och Wu ji gong.

Hört talat om Chi nei tsang förut? Förmodligen inte. Metoden är en österländsk magmassage utvecklad i Kina av buddistiska munkar och betyder i runda slängar ”energi i de inre organen”. Det finns tio lärare i hela världen som lär ut metoden. En av dessa tio heter Andrew Fretwell och är från England. Jag fick tips om honom efter att en god vän som har ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation) fick sina symptom att klinga av efter tre behandlingar med magmassagemetoden.

Olustig tanke

Bara tanken på att låta en främmande karl klämma på magen är lite olustig, men väldigt snart har min misstänksamhet släppt. Andrew börjar massagen utanpå t-shirten samtidigt som han hela­tiden förklarar vad han gör och ­vilka organ som sitter var: levern, mjälten, bukspottskörteln, tarmarna. Han ber mig andas med magen och säger åt mig att le.

– Släpp spänningarna här. Skicka ner lite sol hit, säger han och ber mig visualisera en stor varm sol samtidigt som han trycker på en punkt strax under vänster revben. Aj. Det är bara till att gilla läget, det här går inte att flamsa bort. Magen börjar kurra och leva rövare och jag skickar ner en brandgult gödande klot genom hjärnan till magen.

Kurrande mage

Det är gallan som tar fart förklarar han. Hör fotografen magkurret måntro?

– Nej, jag hör inget, säger Maria Östlin som står uppflugen på en stol med kameran i högsta hugg i Nykrafts lokaler i Vasastan i Stockholm.

– Bra, le åt magen. Du har mycket stress i magen. Ska du ha semester snart? Du är mycket spänd. När man är stressad klumpar magens organ ihop sig och ligger och trycker på varandra, bukspottskörteln och levern drar sig upp och under revbenen i stället för att ligga fria och avslappnade, förklarar han.

Problem med tillit

– Du har problem med tillit, du släpper inte människor nära inpå dig. Du måste också lita mer på dig själv och din kapacitet. Du är urtypen för en högpresterande med magproblem, säger han utan omsvep.

Hoppsan där fick jag.

Han sätter armbågen i naveln och trycker till när jag andas ut.

– Du har för mycket hetta i magen, det jag gör nu är att släppa ut lite qi (energi på kinesiska) så att magen får lugn och ro, förklarar han.

Sade upp sig

Andrew Fretwell hade själv problem med magen. Han var en firad IT-konsult, bodde i Miami, och levde livets glada dagar med allt vad det innebär – men hade en uselt fungerande mage. Under en resa till Thailand fick han några behandlingar med ”happy belly” (glada magen)-metoden av mastern Mantak Chia och blev helt såld. Han sa upp sitt välbetalda jobb, flyttade till Chiang Mai och utbildade sig i tekniken. Nu åker han runt i hela världen och hjälper personer att få glada magar.

Forskar i Oslo

Nästa projekt är ett forskningsprojekt kring metoden på ett sjukhus i Oslo. I Sverige är han ungefär var tredje månad för att ge behandlingar. Och folk står i kö. Själv har jag väntat i fyra månader på min behandling.

– Titta på hur små barn rör sig och ser ut när de står. De har tyngdpunkten i magen och den är mjuk och i balans. När vi blir äldre dras tyngdpunkten upp i bröstkorgen och huvudet och vi förlorar kontakten med magen, den blir hård och spänd. Fungerar inte magen, fungerar inget annat i livet heller. De flesta har all energi huvudet i stället för i magen, menar han.

Magen blir platt

– Håll koll på din bukspottkörtel, den är överansträngd, tipsar han och ger mig lite självhjälpstips för att lugna magen när stressen hugger tag i en.

Magen börjar kännas lugn och platt. Kurret har lagt sig och efter 45 minuters Chi nei tsang-behandling infinner sig ett totalt lugn och sessionen ­avslutas med att jag får ligga på britsen och vila i fem ­minuter.

– Kör du bil?

– Ja.

– Då måste du nog ta en promenad först.

Jag tänker efter. Ja, det måste jag nog, för jag är någon helt annanstans. I magen.

Fler metoder som gör magen glad

Aftonbladets betyg på magmassagen:

+ Behandlingen gav resultat på det sättet att magen blev platt och mindre spänd. Helhetsintrycket av Chi nei tsang var positivt. Tarmen har fungerat som en klocka.

- En gång räcker knappast och då blir det ganska dyrt. Ovant att bli masserad på magen. Svårt med tillgängligheten i Sverige. Få kliniker har utbildade Chi nei tsang-terapeuter.

Magbalans med hjälp av ying och yang

Vad gör Chi nei tsang-metoden?

Lugnar magen. Balanserar tarmrörelserna. ­Dämpar ­eller aktiverar tarmarna beroende på vilka symptom man har. Positionerar magens inre organ enligt ­traditionell österländsk filosofi där man strävar efter att få vatten, jord, eld och vind i harmoni (enligt ying och yang).

Vem kan bli behandlad?

Alla, utifrån sina egna personliga behov.

Vad kostar det?

850 kronor per behandling.

Läs mer på: www.nykraft.eu och www.taosource.ne

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Medicin