Expert: Barbiedrogen kan ge skador för livet

Av: 

Olof Jönsson

Hälsa

Barbiedrogen är mirakelmedlet som ska göra dig kåt, smal och solbränd.

Men den orsakar missfärgningar av huden, farliga blodförgiftningar och kanske hudcancer.

– Man kan få allvarliga och livshotande skador, säger Steinar Madsen på norska Läkemedelsverket.

Steinar Madsen, norska Läkemedelsverket.

Foto: Fredrik Solstad/VG

Drogen Melanotan II marknadsförs på nätet som en genväg till solbränd hy, viktminskning och ökad sexlust. Men i själva verket är det ett helt okontrollerat läkemedel med allvarliga biverkningar.

Medlet injiceras under skinnet där det efterliknar kroppens egna hormoner och stimulerar hudens pigmentproduktion.

Drogen finns i två versioner: Melanotan I är relativt svårt att framställa och europeiska myndigheter överväger att tillåta läkemedlet för behandling av patienter som saknar naturligt pigment.

Lätt att framställa

Den andra varianten, Barbiedrogen Melanotan II, är lättare att tillverka, inte godkänd av några myndigheter och sprids helt oreglerat.

– Det är relativt lätt att framställa för den som har rätt utrustning. Antagligen grupper som ägnar sig åt tillverkning av och handel med falska läkemedel, säger avdelningsöverläkare Steinar Madsen till Aftonbladet.

Madsen är expert på Melanotan och vill varna för de bieffekter som preparatet kan ge. Vanligast är kraftiga missfärgningar av hud och läppar.

– Man kan få blågrå läppar och blåbruna fläckar på huden. Det här är fläckar som man inte blir av med bara för att man slutar använda medlet.

Saknas kontroller

Dessutom kan Melanotan II göra att leverfläckar växer och blir mörkare.

– Man tror också att preparatet gör att man utvecklar hudcancer om man använder det en längre tid, säger Steinar Madsen.

De största riskerna är dock förknippade med att kontroller av drogen saknas och att det därför är omöjligt att veta vad som finns i pulvret du köpt.

– Du vet ingenting om vem som ligger bakom medlet du köper på nätet eller utomlands. Det finns inga garantier för att ämnet är rent och inte innehåller farliga substanser.

Allvarlig blodförgiftning

Norge hade nyligen ett uppmärksammat fall med en 20-årig kvinna som nästan avled sedan hon tagit Melanotan II.

– Hon injicerade sig själv med det här preparatet och fick en allvarlig, nästan dödlig, blodförgiftning. Det var rena turen att hon överlevde, säger Steinar Madsen.

Han vill därför varna alla som funderar på att använda Barbiedrogen.

– Någon tjänar stora pengar på det här. Men det finns ingen som helst kontroll och i värsta fall kan man få livshotande skador av preparatet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: