Första steget mot bättre självkänsla

HÄLSA

Raymonds skrivhörna

Självkänsla – Del 2

Läs del 1 här!

7 mars 2015

Det första steget för att fixa ett problem – oavsett vad det är för problem – är att inse att man har ett problem. Om jag inte själv kan se det kan jag omöjligt göra något åt det. Och vem är den enda på jorden som kan fixa mina problem? Jo, jag! Den som äger problemet äger också lösningen.

Här är det coola – så snart du ser/erkänner och äger problemet så slutar det vara ett problem. Nu är det bara en ”grej” i ditt liv. En ”grej” som har lite för hög (eller för låg) volym. Allt du behöver göra nu är att ställa volym efter eget behag. Låter det för lätt? Jag önskar jag kunde säga att det var oerhört mer komplicerat och invecklat än så. För då kan jag som jobbar med det känna mig ovanligt upplyst och begåvad… Men tyvärr för mig och mitt ego – det är inte mer komplicerat eller invecklat än så.

Tricket – det avgörande tricket dock är att kunna se, erkänna och äga problemet utan att döma. Utan att klassa det som bra eller dåligt. Denna del är som sagt helt avgörande för huruvida vi lyckas fixa till volymen på denna ”grej” i våra liv.

Således – första steget för att förändra mitt liv är helt enkelt att se och erkänna (för mig själv) att jag har en låg självkänsla. Detta var exakt vad jag tvingades inse för 10 år sedan när jag ville skapa en förändring i mitt liv. Låt mig nu bara förtydliga en sak – detta var oerhört svårt för den person som jag för 10 år sedan. För identifierade jag mig med mitt sliskiga alter ego - Ramone Lovegod. Guds gåva till kvinnan, en upphöjd übermensch, en grekiskt bronsstaty och  hyllning till perfektionen. Ja, du hajjar.

Men den uppblåsta självbilden var ett tecken på en extremt låg, nästan obefintlig självkänsla. Det kunde lika gärna ha varit precis tvärtom. Jag kunde ha varit tillbakadragen, tyst och blyg. Det hade varit andra sidan på samma mynt – en förminskad självbild.

På den första workshop som jag deltog på fick jag stå på en scen inför 120 okända personer och berätta om mina innersta rädslor och hemligheter. Sådant mjukar upp egot kan jag lova.

Och så snart jag själv såg och erkände min låga självkänsla hände något – någonting skiftade inom mig och min resa började.

Jag vill bjuda in dig att se efter själv. För om du har en låg självkänsla och verkligen vill höja den – då är du mer än välkommen att följa mina inlägg kommande veckor. För det är precis det jag ska tala om - självkänsla.

För kom ihåg att alla kan höja sin självkänsla – alla. Och det första steget är att våga erkänna för dig själv att du vill höja den.

Här är 4 exempel på saker som kan tyda på en låg självkänsla;

Ställ dig gärna dessa frågor under dagen och svara på dem tyst för dig själv. Om ditt svar landar lätt inom dig själv så är det troligen sant. Om ditt svar landar tungt i dig så försöker du antagligen lura dig själv (och det gör vi mest hela tiden, så oroa dig inte).

Så om du vill så ses vi här snart igen för att tala vidare om hur man kan höja sin självkänsla.

Ha en riktigt skön dag!

Hälsningar

Ramone Lov… Raymond Ahlgren

Läs Del 3 i Raymonds följetong om självkänsla här!

Raymond Ahlgren

ARTIKELN HANDLAR OM