Nytt hopp för bot mot urinvägsinfektion

HÄLSA

Svensk upptäckt kan leda till ny medicin

Svenska forskare har upptäckt att ett protein som finns naturligt i kroppen motverkar urinvägsinfektioner, uppger Vetenskapsradion.

Förhoppningen är att upptäckten ska leda till en ny sorts behandling.

Så många som 20 procent av alla kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner, ibland flera gånger om året.

I dag behandlas infektionerna med antibiotika, men behovet av nya metoder är stort.

- Ju mer antibiotika som förskrivs, desto större är risken att vi får antibiotikaresistenta stammar. Det här är ett stort problem i samhället idag, säger Annelie Brauner, professor i mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1.

Protein kan vara lösningen

Hon har tillsammans med sitt forskarteam upptäckt att ett protein, peptiden LL-37, kan vara lösningen. Proteinet finns i njurarna och urinröret och börjar attackera och döda infekterade bakterier bara minuter efter att kroppens immunförsvar upptäckt dem.

Tidigare har man trott att det är flödet av urin som har hindrat bakterierna från att fästa i urinrörets slemhinna, skriver Dagens Medicin.

Hypotesen är att det är skillnader i hur snabbt det bakteriedödande proteinet börjar utsöndras som avgör risken att drabbas av urinvägsinfektion. Försök på möss har visat att de möss som saknar en gen för ett liknande protein dels har lättare för att drabbas av urinvägsinfektion, dels får infektioner som är mera allvarliga.

Dröjer tre till fem år

Innan en medicin kan finnas på marknaden kommer det dock att dröja mellan tre och fem år, uppger Vetenskapsradion.

Urinvägsinfektioner kan drabba både kvinnor och män, men är vanligare hos kvinnor eftersom deras urinrör är kortare.

Annica Lundbäck