Ny undersökning: Kvinnor mer besvärade av pollenallergi

Foto: Johner
Kvinnor mer besvärade av pollenallergi enligt ny undersökning.

avKarin Holmberg

HÄLSA

Snuva, rinnande och kliande ögon.
Ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige lider av pollenallergi.
Men en ny undersökning visar att kvinnor upplever betydligt mer besvär av sin allergi än vad män gör.

Det är en undersökning som Livicort, ett receptfritt nässprej mot pollenallergi, ligger bakom som kommit fram till att kvinnor känner av sina besvär mer än män.

Generellt så upplever kvinnor, enligt undersökningen, att de känner av fler symptom av sin pollenallergi än vad män gör. Störst skillnad var det när det gäller huvudvärk där kvinnor kände av besvär i dubbelt så hög utsträckning som män.

En tuff säsong

Ines Vinge är läkare och specialist inom astma och allergisjukdomar på Lidingö och hon berättar att pollensäsongen förväntas bli tuff i år.

– Jag har väldigt många patienter som redan har mycket känningar av pollen och känner sig trötta och påverkade. Sen kan jag inte säga att jag ser någon direkt skillnad mellan män och kvinnor men vi har inte gjort någon studie på det, säger hon.

På astma- allergi- och lungmottagningen på Lidingö har man också många patienter som väljer att vaccinera sig mot sin allergi.

– Det är faktiskt så att det är många fler kvinnor som väljer vaccin så det kanske tyder på att studien stämmer. Att kvinnor är mer besvärade av sina symptom och därför vill vaccinera sig, säger hon.

Täppt näsa och rinnande ögon

Dessa symptom kände personerna i undersökningen av:

 • Täppt näsa:
  70 procent av kvinnorna
  58 procent av männen

 • Rinnande ögon:
  61 procent av kvinnorna
  49 procent av männen

 • Huvudvärk:
  24 procent av kvinnorna
  11 procent av männen

 • Hudirritation:
  12 procent av kvinnorna
  5 procent av männen

Undersökningen genomfördes av Ipsos MORI på uppdrag Livicort . Totalt 1222 webbintervjuer genomfördes i en slumpmässigt rekryterad panel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-65 år.

Källa: Livicort

ARTIKELN HANDLAR OM

Pollen

Allergi