En ätardag, bra eller dåligt?

HÄLSA

Fråga: Har god koll på vad bra mat är och äter nyttigt 6 dagar av 7. En dag unnar jag mig godis och äter tills jag är nöjd (blir en hel del). Maten den dagen är nyttig då jag slutat med pizza och mc donalds. Det är egentligen bara favoritgodiset som jag äter. Hur påverkar detta min viktminskning? Är det att rekommendera att göra så?

Mary svarar: Hej!

Det kan vara en bra strategi för vissa att ha en dag då man planerar in "onyttig" mat (tänk "lördagsgodis"!). Men om din ätardag kommer att påverka din viktminskning kan inte jag svara på - det är bara att avvakta och se. Viktminskning handlar alltid om hur mycket kalorier man äter totalt och så länge intaget är lägre än kaloribehovet kommer du att gå ner i vikt. Det låter som om du har goda vanor de flesta dagarna och då har du kommit långt.

Om du är med i Viktklubben kan du också knappa in hur mycket godis det blir i din matdagbok och då kommer du att få insikt i hur mycket plats det finns för sådant. Vad som du upplever som "en hel del" kan innehålla färre eller fler kalorier än vad du tror och det kan vara mycket intressant att få se det svart på vitt. Om din ätardag fungerar för dig, kan jag rekommendera det - det kan vara ett avbrott som du behöver för att lyckas. Men om du känner att du tappar kontroll över hur mycket du äter, eller om din vikt står stilla, kan det vara dags för en ny strategi. Lycka till!

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost