Jobbet

HÄLSA

Du behöver uppskattning för att orka

Foto: Enformiga arbetsuppgifter framkallar trötthet.

Tuffa arbetstider och hårt arbete är långt ifrån det enda som gör dig trött. Med andra ord: det är inte nödvändigtvis de som arbetar mest som är tröttast.

Jobbtrötthet handlar till mycket stor del även om bristen på uppskattning. Att engagera sig fullt ut i sitt jobb känns knappast meningsfullt om du sällan eller aldrig får någon uppskattning för det du gör.

Otillräckliga resurser är en annan orsak till mental utmattning. När arbetskraven inte är anpassade efter de förutsättningar som finns växer känslan av maktlöshet och vi tappar snart stinget.

Social interaktion är viktig för att hjärnan ska hålla sig vaken. Ensamarbete och enformiga arbetsuppgifter framkallar lättare trötthet än ett arbete som innebär regelbunden kontakt med människor.

Gör så här:

Fråga dig själv ärligt om du verkligen trivs på ditt arbete. När du identifierat de största trötthetsbovarna gäller det att agera.

Två personer är starkare än en – vädra om möjligt dina tankar med någon eller några av dina kollegor. Kanske känner de likadant som du och har förslag på hur ni kan förbättra er arbetsplats.

Prata (mjukt och sansat) med era chefer om hur ni upplever arbetssituationen. Kanske kan det räcka med att byta ut några av arbetsuppgifterna för att du ska få upp motivationen och orken igen. Eller kanske blir det till slut nödvändigt att se dig om efter ett nytt jobb.

Nneka Amu