För tidigt född kan få försenad utveckling

Av: 

Susanna Vidlund

Barns hälsa

Problemen visar sig ofta först i förskolan

Visar sig i förskolan Barn som fötts några veckor för tidigt löper högre risk än fullgångna barn att drabbas av problem med bland annat inlärning.

Foto: Colourbox

Barn som föds så lite som en månad för tidigt, löper högre risk att utvecklas i långsam takt eller drabbas av beteendestörningar som sedan visar sig i förskolan.

Det visar en ny amerikansk studie som omfattar cirka 160 000 barn.

Mindre hjärna Studier visar att bebisar som fötts för tidigt har mindre hjärna en fullgångna bebisar, något som kan förklara de problem som kan uppstå.

Foto: Colourbox

Barn som föds i vecka 34 till 36 löper 36 procent högre risk än barn födda i vecka 37 till 41 att drabbas av problem med försenad utveckling som exempelvis inlärningssvårigheter. Problemen visar sig ofta först i förskolan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Utöver försenad utveckling i förskolan, löper för tidigt födda barn också större risk att bli avstängda från skolan samt att få börja skolan ett år senare.

Enligt studiens huvudförfattare Steven Morse vid universitetet i Florida, är det viktigt att förlossningsläkare, barnläkare och föräldrar uppmärksammas på problemet.

– Ju tidigare vi kan upptäcka problemet, desto troligare är det att vi kan göra något åt det, säger han enligt AP.

Mindre hjärnor

Strax över fyra procent av barnen som föds mellan vecka 34 till 36 har utvecklingsproblem, medan motsvarande siffra bland barn som är födda vid normal tidpunkt är strax under tre procent.

Forskarna har inte hittat något entydigt svar på varför barnen som är födda en månad för tidigt kan drabbas på det här viset. En förklaring kan dock vara att hjärnan fortsätter att utvecklas den sista graviditetsmånaden.

Andra studier har nämligen visat att bebisens hjärna fortsätter att utvecklas under den sista graviditetsmånaden och att barn som är födda en månad för tidigt, har mindre hjärnor än fullgångna barn.

Utbildning och inkomst

Studier har också visat att barn som fötts en månad för tidigt löper risk att drabbas av problem som liknar de som drabbar barn som är födda väldigt mycket för tidigt. Det kan exempelvis vara gulsot, andningsproblem och problem med att reglera kroppstemperaturen. Dock är problemen inte lika allvarliga.

Den nu aktuella studien visar också att mammor till barn som är födda mellan vecka 34 till 36 i något högre utsträckning har lägre utbildning och inkomst än mammorna som föder fullgångna barn. Doktor Morse menar dock att dessa faktorer inte påverkar resultatet.

Tidiga kejsarsnitt

Den nya studien skulle kunna räknas som ett argument mot att planera kejsarsnitt mer än några dagar före beräknat förlossningsdatum, skriver AP.

Ett sätt att minska antalet för tidigt födda barn kan också vara att använda medicin för att stoppa en alltför tidigt förlossning – om barnets och mammans hälsa inte är i fara.

– Kanske gör vi dem inte en tjänst genom att förlösa barn några veckor för tidigt. Låt oss ta en paus, tänka efter och kanske vänta, säger Överläkare Helen Kay vid förlossningsavdelningen vid Chicagos universitetssjukhus till AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barns hälsa