Linda stoppar migränanfallen – med spikmatta

HÄLSA

”Jag tycker inte att det gör ont alls”

Foto: BÖRJE THURESSON
Linda Bergqvist tar gärna ett pass på spikmattan innan hon går och lägger sig. Då sover hon bättre.

Spikarna skär in som sylar i ryggen.

Efter bara några sekunder har jag fått nog. Jag kollar i spegeln för att se om huden har blivit prickig, men det syns inte ett spår av spikmattan.

– Ha, ha. Man vänjer sig snabbt. Jag tycker inte att det gör ont alls. Det är bara skönt, säger Linda Bergqvist som tar fram spikmattan för att förebygga migränanfall.

Spikmattan ser skräckinjagande ut – som hämtad från ett medeltida källarvalv där man brukade göra folk illa.

Men på senare år har den gjort comeback som ett behandlings- och avslappningsinstrument. Den sägs påverka blodcirkulationen i kroppen, frigöra en massa endorfiner och ge musklerna en syrekick.

– Jag är helfrälst, säger Linda Bergqvist, van spikmatteanvändare.

Linda berättar att hon köpte sin första spikmatta för tre, fyra år sedan efter att ha läst om den på internet. Men hon upptäckte snart att hon hade mycket nytta av den. Hon är migräniker och när hon får känningar av en attack lägger hon sig på mattan så fort som möjligt. Är hon ute i god tid slipper hon attacken – annars väntar tunga mediciner.

Piggarna går in i huden

Hon sätter sig ner på britsen och lutar sig sedan bakåt. Ryggen hamnar ovanpå de centimeterlånga, sylvassa piggarna.

Kroppstyngden pressar henne nedåt och piggarna trycker längre och längre in i huden.

Ändå:

– Det är så skönt. Man får ett rus och blir alldeles varm och avslappnad. Jag brukar ligga allt från några minuter till en timme.

Hon försöker få några minuter på spikmattan varje kväll, precis innan hon ska gå och lägga sig.

– Jag sover mycket bättre då. Det händer faktiskt att jag somnar på den, men om jag vänder mig på sidan i sömnen, vaknar jag direkt. Det är inte alls skönt kan jag lova.

Jag lägger handen på piggarnadem för att känna exakt hur vassa de är. Fakir eller inte, när smärtan kommer rycker jag instinktivt bort handen.

– Man har så många känselspröt i handen, säger Linda.

Man har inte samma känsel i ryggen, försäkrar hon innan jag bestämmer mig för att provligga. Hon har säkert rätt, men mitt äventyr på spikmattan blir bara några sekunder långt. Jag testar igen, nu med skjortan på, och då är det inga problem.

Bra smärtlindring

– Man kan inte bota allt med en spikmatta, men den är ett bra hjälpmedel för smärtlindring och i förebyggande syfte. Man syresätter musklerna och det kan inte vara annat än positivt.

Hon lägger spikmattan på golvet. Att stå på den är inte att rekommendera – det gör förfärligt ont kan jag konstatera efter ett snabbtest – men om man sitter ner på en bänk och låter fötterna vila på piggarna, känns det riktigt skönt.

– Sitter man så en stund känns det som att man får kolsyra i fötterna. Det är en häftig känsla.

Linda låter i det närmaste lyrisk när hon konstaterar:

– Jag har nog blivit lite spikmatteberoende.

Spikarna är egentligen piggar av plast

En spikmatta består vanligtvis av hundratals toppiga piggar som inte har mycket gemensamt med vanliga spikar. Tillsammans skapar piggarna – som inte tränger igenom huden – och kroppsvikten ett tryck som sannolikt får kroppen att utsöndra hormoner som endorfiner och oxytocin.

Endorfiner kallas ibland för ”kroppens eget morfin” eftersom det kan ge smärtlindring och oxytocinet kan ha en lugnande effekt och skapa minskad smärtkänslighet.