Hälsa

Plötsligt VILL jag inte snusa längre

avLinda Hjertén

Aftonbladets reporter testar sextimmarskursen som sägs vara det enklaste sättet att sluta

1 av 2 | Foto: ERIC TAGESSON
Aftonbladets reporter Linda Hjertén.

När jag får höra att det finns ett lätt och smärtfritt sätt att sluta snusa, där man varken får abstinens eller behöver använda viljestyrka, tror jag givetvis att det är rent skitsnack.

Men jag har lovat mig själv att börja 10-talet helt nikotinfri och är beredd att testa vad som helst.

Jag tror inte längre på tomten. Jag tror heller inte på snabba lösningar. Så när jag läser att man kan med Allen Carrs Easyway kan bli snus- och rökfri på sex timmar skrattar jag lite överseende.

Då har de inte mött mig – en kronisk kedjesnusare som inte bara snusar ständigt, utan även dubbelt.

Men samtidigt är jag så trött på att vara slav under ett beroende. Jag minns den där månaden i Thailand då jag till slut, efter flera dagars desperat letande, köpte snus under disk för 100 kronor dosan. Jag har varit beredd att göra nästan allt för att lindra det där suget som river och sliter.

Enda snusaren

De gånger jag har försökt sluta har jag blivit deprimerad och arg och känt det som att jag amputerat en viktig kroppsdel.

Så jag har börjat igen. För att det är enklare så.

De andra som letat sig genom snöblåsten för att närvara på kursen är mestadels kvinnor i varierande åldrar. Eftersom de flesta av Sveriges rökare är kvinnor, och en stor majoritet av snusarna är män, är jag i detta kvinnodominerade sammanhang ensam om att vara snusare.

Det gör ingenting, lovar kursledaren Nina Ljungqvist, tidigare storrökare. Nikotin som nikotin. Och hon lovar oss att vi kommer vara fria från våra nikotinmonster innan dagen är slut.

Blir tillsagda att röka

Alla vill ju gärna tro henne. Kursen kostar 2500 kronor och inte vill någon betala bara för att sitta under skarpa lysrör i Sundbyberg. Men ingen vågar riktigt lita på hennes ord, att det bara krävs sex timmar för att ända ett nära livslångt beroende.

– Herregud, om det vore så lätt hade man väl slutat för länge sen! skrattar någon.

Vi får röka och snusa under hela kursen. Vi blir till och med tillsagda och påminda om att göra det.

– Man kan inte ta in informationen lika bra om man bara sitter och oroar sig och längtar efter nästa cigg, säger Nina Ljungqvist.

Några timmar in i kursen har Nina stuckit hål på våra föreställningar om varför vi röker och snusar och hon har lärt oss att vi är hjärntvättade att tro att det där med att sluta är svårt och plågsamt, när det egentligen är rätt lätt. Men alla vackra ord till trots har jag fortfarande svårt att tro på att jag inte kommer att sakna snuset om jag lägger av med det.

Vi är missbrukare allihopa

Snön fortsätter att falla utanför gardinerna. Jag stoppar in ännu en dubbelsnus, de andra går ut i kylan. Huttrar under uppdragna huvor, stampar med fötterna i snödrivorna och suger hårt på cigaretterna.

Jag har fått i uppgift att tänka på hur min snus smakar och jag försöker komma på varför jag envisas med att det är det godaste som finns. Samtidigt tittar jag på gänget utanför dörren som maniskt och nära desperat suger på sina cigaretter trots att det bara var 45 minuter sedan förra rökpausen, och jag förstår varför vi kallas missbrukare. Det är ju just det vi är.

Plötsligt är det som att jag förstår. Jag förstår varför jag snusat och att det alltihop varit tomma svepskäl. Jag har kallat det för en belöning, ett sätt att stressa ner.

Men inte blir jag mindre stressad av att hjärtat slår snabbare, det är ju inte mycket av en belöning att pumpa ut gift i kroppen och så gott är det ju inte. Jag tar ju inte alla min 40 snus per dag för smakupplevelsens skull, utan av den enkla anledningen att jag är en missbrukare.

Som en nyfrälst

När insikten väl kommer känns det varken som magi eller hjärntvätt, det känns bara logiskt. Och jag går liksom en nyfrälst fram till Ninas papperskorgar som svämmar över av halvfulla cigarettpaket och snusdosor som tidigare kursdeltagare slängt och kastar mina General Portion.

Det där var i mitten av december. Sedan dess har jag inte tagit en enda snus. Viktigast av allt: Jag har inte velat ta en enda snus.

Vad hände med mig?

– Helt klart har du svarat radikalt på en särskild form av psykoterapi. Det är inte vanligt att man så totalt ändrar tankesätt men olika behandling fungerar på olika personer, förklarar pofessor Fred Nyberg från Uppsala universitet som forskar i beroende.

Han tycker inte att jag ska känna mig för säker än.

– Det kan slå tillbaka även flera år efteråt, säger han.

Men jag kostar på mig att ropa ett svagt hej. För det här är första gången som jag faktiskt, av hela mitt hjärta och tandkött, känner att jag aldrig vill stoppa in en snus igen.

Så funkar metoden:

Allen Carrs Easyway går ut på två saker:

Att ge insikt om hur nikotinfällan, nikotinbegäret eller ”det lilla monstret”, som han kallar det, fungerar.

– För om du inte inser att du lurats in i fällan och sitter fast i den har du ingen önskan att slippa ur den. Det är därför svårare att sluta röka med ren viljestyrka. För då har man inte tagit död på själva nikotinmonstret, har Carr förklarat.

Att programmera om hjärnan. Rökare är hjärntvättade att tro att rökning ger tröst, njutning, avslappning, ökar koncentrationen, minskar stress, oro och långtråkighet. Avlägsnas denna hjärntvätt blir man av med beroendet.

– Njöt du inte av livet innan du började röka? Det är själva cigaretten som ger en känsla av obehag, tomhet och osäkerhet – och som påminner om hunger efter mat. Det gör att man vill ha en ny när nikotinet går ur kroppen. Det är nikotinmonstret som hela tiden vill bli matat med nytt nikotin. Enda sättet att ta död på det är att svälta ut det och sluta mata det.

Här hittar du mer information