Sju anledningar till att ta cykeln

Så bränner du 530 kalorier

Foto: COLOURBOX
Cykling är skonsamt för leder, knän och rygg.

Funderat på att börja cykla? Viktklubb ger dig sju bra anledningar till att hoppa på hojen redan idag.

1. Bränner kalorier. En person som är 172 centimeter lång och väger cirka 70 kilo förbränner cirka 530 kalorier på en timme. Försök att lägga in cyklingen i din vardag. Kanske 30 minuter till jobbet och 30 minuter tillbaka.
2. Snygga starka ben. Om du har tittat på ett cykellopp någon gång har du säkert lagt märke till cyklisternas snygga och starka ben. Både vaderna, rumpan och låren får sig en rejäl omgång. Men även överkroppen får sin beskärda del genom att överkroppen (bålen) står för balansen och där armarna får jobba en hel del när du står upp och cyklar.
3. Ökad energi. I en studie publicerad i the journal of Psychotherapy and Psychosomatics såg man att cykling ökade energinivåerna med 20 procent och att det minskade trötthet med 65 procent. Vid fysisk aktivitet och därmed också cykling frigörs dopamin som är kroppens må bra och belönings – hormon.
4. Skonsamt. Om du har svårt för att springa eller gå, eller helt enkelt tycker att det är trist, är det cykling du ska testa. Det är dessutom väldigt skonsamt för leder, knän och rygg.
5. Utmaning. Försök att hitta en bra backe där du kan cykla uppför. När du cyklar i en brant backe måste du till slut ställa dig upp och du aktiverar därmed också dina armar och hela din bål.
6. Socialt. Du kan ge dig ut tillsammans med en kompis, peppa varandra, tävla, hitta kul leder i skogen eller kanske anmäla er till ett enklare lopp. Du får dessutom frisk luft. Läs mer om cykling, hitta bra länkar eller anmäl dig till ett motionslopp. Gå in på www.cykelframjandet.se
7. Minskad risk för hjärtproblem. Hjärtsjukdomar är det som toppar dödligheten bland amerikanska kvinnor och nummer två är högtblodtryck och högt kolesterol. En studie gjord på 32 kvinnor som cyklade i medelfart tre dagar i veckan i 30 minuter under ett år, minskade sitt höga blodtryck, de fick en lägre kolesterolnivå och bättre kondition. Så tänk på att lite aktivitet kan ge stora resultat. Du får alltid jämföra det med att göra ingenting.

Shirin Rågby Djavidi