Tetris rena terapin

Dataspelet bra på att skingra tankarna

Den som varit med om något hemskt och vill få annat att tänka på kan prova att spela dataspelet Tetris.

Brittiska forskare har upptäckt att just Tetris har en förmåga att blockera traumatiska minnen som annars riskerar återkomma titt som tätt i så kallade fashbacks.

Brittiska forskare har upptäckt att just Tetris har en förmåga att blockera traumatiska minnen
Brittiska forskare har upptäckt att just Tetris har en förmåga att blockera traumatiska minnen

Återkommande minnesbilder från traumatiska händelser är särskilt vanligt vid posttraumatisk stress. De nya fynden kan därför hjälpa forskarna att hitta en bra metod som gör att drabbade slipper återuppleva händelsen om och om igen.

I tidigare försök har forskarna på universitetet i Oxford kunnat visa att dataspel är bra för att skingra tankarna efter en jobbigt upplevelse. Efter att ha jämfört olika dataspel konstaterar de nu att det verkar vara något speciellt med just Tetris. Spelet som går ut på att i snabb takt sortera fallande symboler i rätt stapel.

I två olika experiment har de låtit friska personer se en film med fruktansvärda bilder av svårt sargade kroppar från olyckor av olika slag. En halvtimme efteråt fick en tredjedel av dem spela Tetris i 10 minuter, medan en tredjedel spelade det ordbaserade frågespelet Pub Quiz under lika lång tid. Resten gjorde ingenting alls.

En del spel motsatt effekt

Resultatet skiljer spelen åt. De som spelat Tetris fick, precis som i tidigare försök, färre flashbacks från filmen än de övriga som i vissa fall tvingades återuppleva allt mer än dubbelt så många gånger.

– Medan Tetris kan reducera den här typen av flashback-minnen, utan att för den skull förlora förmågan att komma ihåg händelsen, har vi visat att det inte gäller alla dataspel. En del spel har till och med motsatt effekt, påpekar Dr Emily Holmes som lett försöken.

När hon upprepade experimentet på 75 personer som väntade i fyra timmar innan de fick börja spela var resultatet detsamma.

Distraherar hjärnan

På något sätt tycks Tetris distrahera hjärnan och på så sätt påverka hur traumatiska minnen av bilder och ljud lagras menar hon. Enligt tidigare forskning har man sex timmar på sig att påverka hur minnet av en traumatisk händelse ska se ut i hjärnan.

Under den tiden gäller det att använda den kanal som formar minnet till annat. Forskarna i Oxford tror att fokuseringen på Tetris olikformade figurer ligger i just den informationskanalen och därför kan konkurrera ut de hemska bilderna.

– Vi börjar förstå hur påträngande minnen formas efter ett trauma och hur vi kan använda vetenskap för att hitta nya förebyggande metoder, säger doktor Holmes i ett uttalande på universitetets hemsida och påpekar att det hela fortfarande är på ett experimentellt stadium.

En möjlig behandling av posttraumastisk stressyndrom, PTSD, är fortfarande långt borta.

Publisert: