Dolda folksjukdomen – svamp i magen

Av: 

Lina Thorén

Magsjukdomar

Orsakar trötthet, gaser och uppsvälld mage

Trött, hängig och uppsvälld?

Då kan du vara en av alla de som drabbats av svamp eller parasiter i mag– och tarmkanalen.

– Det blir allt vanligare, säger experten Eva Larsson.

Parasitsjukdomar och svampsjukdomar som exempelvis Candida är vanligare än många människor tror. Omkring 70 procent av Europas befolkning beräknas ha den i sig. Den kan vara harmlös – men kan också ställa till stora problem.

Bland annat kan den vara orsaken till att du är trött, har sötsug, gaser i magen, känner dig uppsvälld, har problem med matsmältningen eller blåsor i munnen.

Varannan kan vara drabbad

Den irriterande, och ofta svårupptäckta, åkomman blir allt vanligare.

– Det har blivit värre. Idag är nästan varannan person som jag testar drabbad, säger homeopaten, kroppsterapeuten och massageterapeuten Eva Larsson som har arbetat med den här typen av problematik i många år.

En av orsakerna till att allt fler drabbas av Candida är vår livsstil med mycket stress och dåliga matvanor. En annan är allt socker vi stoppar i oss.

– Det är sådant tempo idag – vi kastar i oss maten. Och så är det alla dessa mackor och onyttigheter som vi stoppar i oss, det gör att det här problemen blir värre, säger Eva Larsson.

Även antibiotika kan orsaka Candida–problem.

Alla kan drabbas

Enligt flera näringsexperter är Candida idag att betrakta som en folksjukdom. Både unga, gamla, kvinnor och män drabbas men framförallt kvinnor är väldigt utsatta.

– Jag har nyligen behandlat en 14–årig sportkille, en 87–årig dam med benskörhet och flera andra, berättar Eva Larsson.

Svamparna försvagar organen och kroppen och gör att immunförsvaret blir sämre.

– Det gör att man blir trött, orkeslös och initiativlös, man blir tung och samlar på sig vätska. Livskvaliteten blir helt enkelt sämre, säger Eva Larsson.

Hon rekommenderar den som känner igen symptomen att börja med att se över sina matvanor – kanske äter du något du inte tål? Äter du mycket fett och socker?

– Om du inte kommer på något särskilt så tycker jag att du ska söka hjälp. Du ska inte nöja dig med att gå till läkaren och få någon symptomdämpande medicin utskriven. Det gäller att gå till botten med problemet och hitta orsaken.

Det här ska du äta för att förebygga:

(Källa: Hälsosidorna.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magsjukdomar