Dietisten: Så kommer du tillbaka efter julfrossan

HÄLSA

”Tänk igenom var det började gå snett”

Foto: Boven i dramat Det är inte maten som är problemet. Utan allt det gottiga som man unnar sig mellan målen, säger dietisten Josefine Jonasson. ”Men vad har man väntat sig egentligen? Saker har ju inte mindre kalorier i sig för att det är jul.”

Okej.

Du åt för mycket under julen.

Men.

Det är inte kört.

Foto: Det går att ordna Sitter byxorna åt efter julfrossan? Det går att ordna, säger dietisten Josefine Jonasson.

1. Att vara mätt när man vaknar.

2. Att ta om utan att känna efter om man är hungrig.

3. Att inte reagera när man två timmar efter mat och en timma efter ris a' la Malta ändå tycker att det skulle sitta fint med en liten godsak till kaffet.

Tre dystra tecken på att man ätit för mycket under jul.

Inte kört

– Det viktigaste är att inte fastna i känslan att ”nu är det kört”. Tänk på hur snabbt det gick att komma in i känslan av att bara frossa. Lika snabbt kan man faktiskt ta sig ur den, säger Josefine Jonasson, dietist och en av grundarna till Viktklubb.se.

Samtidigt, menar hon, måste man vara realist.

– Ja, vad hade du väntat dig? Att man helst plötsligt kan äta vad man vill och att det inte får konsekvenser? Det är ju tyvärr inte mindre kalorier i godsakerna för att det är jul.

Godis är boven

Boven i dramat är inte julmaten i sig, menar hon. Utan allt godis, pepparkakor och fikabröd som man unnar sig mellan målen, med motiveringen att ”det är ju ändå jul”.

– Det låter riktigt präktigt, men tänk igenom var det började gå snett. Började du att julfrossa redan första advent? Skriv då in det redan nu i din kalender för 2011, så att du inte upprepar misstaget. Det handlar inte om att skuldbelägga, utan att dra lärdom, säger hon.

Raska promenader

Och för den svullna kroppen är det bara en sak som gäller:

Gå tillbaka till livet innan jul.

– Ät en bra frukost, grovt bröd eller gröt. Lägg på extra grönsaker till både lunch och middag och kom igång med raska promenader. Det är inte det som du äter mellan jul och nyår som är grejen. Det viktiga är hur du sköter din kropp mellan nyår och jul. Var inte så hård mot dig själv för att du föll i fällan, men ta steg för steg för att komma ur den.