Öl ökar risken för magcancer

HÄLSA

61 000 kvinnor i ny studie

Om du ofta dricker starköl – eller folköl – ökar risken för magcancer.

Foto: En gång i veckan räcker Öl ökar risken för magcancer, visar en ny studie. Kvinnor som drack öl en gång i veckan löpte dubbelt så stor risk att drabbas som de som inte drack öl, skriver Upsala Nya Tidning.

Detta framgår av en studie på 61 000 kvinnor som pågått under 15 år, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Totalt drabbades 160 kvinnor i studien av cancer i magsäcken. Det var mer än dubbelt så vanligt bland kvinnor som drack starköl, mellanöl eller folköl minst en gång i veckan, jämfört med dem som inte drack öl eller höll sig till lättöl.

Inte alkoholen som avgör

Men enligt forskarna har det inte med alkohol att göra. Andra alkoholvanor gav inget utslag i studien.

– Däremot vet vi att öl innehåller andra ämnen som visat sig vara starkt cancerframkallande i djurförsök. Halterna av sådana så kallade flyktiga nitrosaminer är dessutom betydligt högre i starkare ölsorter än i lättöl, säger Susanna Larsson, en av de ansvariga för studien på Karolinska institutet.

Runt 1 000 svenskar varje år insjuknar i magcancer.

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer