"Bloggen är en ventil för frustration"

HÄLSA

Robert bloggar om sitt nya husbygge

Robert Vancatas blogg är ett sätt att dokumentera hur deras nya hus växer fram och att berätta för vänner och bekanta hur det går. Men det är också en kanal för att släppa ut irritation över det som går fel.

Foto: NYINFLYTTADE. Robert Vancata och Maria Borgh framför huset som har en minst sagt central roll i bloggen husihelvete.se.

När Robert Vancata, 34, och hans sambo Maria Borgh, 32, bestämde sig för att bygga sitt eget hus ville de dokumentera hur deras nya hem växte fram. De valde att göra det som en blogg på nätet: husihelvete.se.

- Namnet valde vi med glimt i ögat. Visst kan det vara ett helvete att bygga hus – men det kan också vara helvetes roligt, säger Robert.

Kontakt med vänner

Från början vad det alltså främst för sin egen skull de skrev bloggen men snart blev det också ett praktiskt sätt att hålla vänner och bekanta uppdaterade med hur bygget gick. En viktig funktion med bloggen är också som ventil för frustrationer. När arbetet går långsamt, när hantverkare inte håller vad de lovar - eller när snickarlärlingar drar skruv i golvvärmeslangarna.

- Hade jag inte haft bloggen då så hade jag nog slagit någon på käften ...

Robert skriver inte helt öppet på sin blogg, till exempel så nämner de inte hantverkare de inte är så nöjda med vid namn. Däremot om någon är extra bra så får de vara med med förnamn, som

exempelvis Målar-Niklas.

Många av deras hantverkare, både de bra och de mindre bra, känner till bloggen och Robert vet att de går in och läser den.

- Man kan väl säga att jag har fått höra både bu och bä från dem.

Tips från läsarna

Från andra som har läst den har de bara fått positiva reaktioner. Många som besöker bloggen håller också på och bygger egna hus, och de kan hjälpa varandra om de kör fast med något.

- Ja, när jag ställt en fråga på min blogg så har jag fått bra tips från mina läsare.

Sedan i februari bor Robert och Maria i sitt nya hus men än återstår en hel del jobb. Robert kommer att fortsätta att blogga.

- Först blir det väl om tomten, om inredningen och sen blir det väl om livet i stort.