Marinbiologen: Det händer när du kissar i vattnet

Det händer när du kissar i vattnet – marinbiologen förklarar.
Det händer när du kissar i vattnet – marinbiologen förklarar.

Sommar, sol och mycket bad.
Men mycket bad innebär ofta också att det finns en badare eller två som lättar på trycket och kissar i vattnet.
Och att kissa i havet är inte bara äckligt för alla andra som badar – det kan också få konsekvenser för miljön.

Sommaren 2018 har bjudit på riktigt mycket sol, värme och härliga bad.
Men när allt fler lockas till sjöar och hav för att bada kan man nog också räkna med att det är fler som kissar i havet eller sjön.
Men vad händer egentligen under ytan när vi kissar i havet eller sjön. I P1 förklarar marinbiologen Lena Kautsky vad det egentligen innebär för miljön att folk kissar i vattnet.

– I min värld skulle det vara väldigt mycket bättre, speciellt den här varma torra sommaren om man gick upp på land och gick bakom en buske och vattnade en liten växt, säger Lena Kautsky i P1, skriver sr.se

Blev knallgrönt

För några år sedan gjordes ett experiment på ett av Stockholms universitets laboratorium. Där lät man, under några veckor, studenter kissa i en hink med Östersjövatten och sjögräs. Varje dag tillförde man urin motsvarande hur mycket en person kissar dagligen. Samtidigt hade man en kontrollhink där lät Östersjövattnet och sjögräset vara i fred – utan urin.

Efter en vecka hade det inte hänt någonting i kontrollhinken medan de andra hinkarna, där man dagligen hade tillfört urin, hade det däremot hänt massor av saker.

Vattnet hade färgats knallgrönt och sjögräset hade ändrat färg och vuxit sig fem gånger större, skriver sr.se.

Algblomning

Många av de alger som blommar nu är cyanobakterier som har brist på fosfor. Just fosfor och kväve är två stora gödande ämnen och båda finns i människans urin i en väldigt koncentrerad form och det bidrar till att dra igång algblomningen.
Däremot är det inte bara vårt urin som gör att algblomningen sätter igång utan vårt urin bidrar bara med en liten del i algblomningen.

– Men det är en illustration av att det blir någonting av det där du gör, säger Lena Kautsky till sr.se

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN