"Ha en plan! Då slipper du svåra val i stunden"

Av: 

Maria Carlqvist

Hälsa

Så hanterar du alkohol, grillkvällar och fester

Med varmare tider kommer också luriga buffébord, grillkvällar och bål. Svårt för vikten? Absolut, men inte omöjligt. Viktklubbs motivationscoach Eva Färstedt hjälper dig att klara skivan.

Året har 365 dagar och en dag när man kliver över rekommenderat intag har ingen betydelse på sikt.
Året har 365 dagar och en dag när man kliver över rekommenderat intag har ingen betydelse på sikt.

1. Välj väg – ska du planera ditt återfall? Eller undvika det och följa din plan? Det bästa du kan göra är att bestämma dig och följa ditt beslut. Det sämsta är att bara låta saker hända.

2. Grillkvällen – inget problem så länge du satsar på viktmaten. Låt bli den feta potatissalladen och såserna. Välj kött, fisk, fågel, grönsaksspett och sallader. Frukt är gott att grilla och piffa upp salladen med.

3. Vårfesten – svårt om man inte har koll på vad som serveras. Bestäm dig i förväg för att antingen ”äter jag allt, det är en gång, i morgon är en vanlig dag” eller så bestämmer man sig för att ”jag får äta det och det men ska låta bli det och det”. Ha en plan! Då slipper du svåra val i stunden.

4. Alkoholen – det svåra. Ha en plan, att inte dricka alls eller ta varannan vatten och en i förväg bestämd mängd och sedan säga stopp. Alkohol är en viktfälla eftersom det innehåller mycket socker och dessutom ger en kontrollförlust av ruset – fyllehunger.

5. Okej med undantagsdag – Att bestämma sig innan minskar ångesten i efterhand och är det som hjälper en att återgå till vanliga vanor. Året har 365 dagar och att en enstaka dag kliva över rekommenderat intag har ingen betydelse på sikt. Ett ”planerat återfall” är helt okej, det är inget misslyckande utan något du själv valt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert: