Forskare väldigt nära ett borreliavaccin

Av: Leonard Goldberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ett fästingbett som lett till borrelia.

Ett borreliavaccin kan bli verklighet om bara några år.

Det unika vaccinet har blivit en stor snackis i forskarvärlden.

– Det ser väldigt lovande ut, säger Rolf Gustafsson, docent i infektionssjukdomar.

Borrelia plågar tusentals svenskar varje år. Än finns inget vaccin mot den plågsamma infektionen som kan resultera i hjärnhinneinflamation och förlamning.

Men nu ser det ut som att forskare är på god väg att besegra den nyckfulla bakterien.

Det är en grupp forskare på det amerikanska läkemedelsföretaget Baxter som har tagit fram vaccinet. Under ett års tid har de jobbat med studien som publicerades i majnumret av den vetenskapliga publikationen The Lancet Infectious Diseases.

Och genombrottet fascinerar forskarvärlden.

Rolf Gustafsson är docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet och medicinsk chef på Baxter. Han har följt studien som observatör på uppdrag av läkemedelsföretaget.

– Man vet inte hur säkert vaccinet är än. Men man ser att det ser väldigt lovande ut. Nästa fas är att pröva vaccinet i stor skala för att se hur bra det fungerar, säger han.

Unikt vaccin

Rolf Gustafsson beskriver borreliabakterien som väldigt komplicerad. Anledningen är att bakterien byter kläder hela tiden för att vårt immunförsvar inte ska känna igen den. Därför har det varit väldigt svårt för forskare att utveckla ett skydd mot bakterien.

Det finns däremot ett tillstånd då bakterien är helt naken och försvarslös, nämligen när den fortfarande är kvar i fästingen.

Forskarna har därför tagit fram ett vaccin som ska attackera bakterien i just det läget.

– När fästingen kommer till dig för att suga blod så kommer antikropparna som bildats av vaccinet att attackera borreliabakterien som finns i fästingen och se till att den inte överförs till dig. Det är ett slags biologiskt krigföring, säger Rolf Gustafsson.

Konceptet är enligt Gustafsson helt nytt.

– Det är första gången, mig veterligen, som vi har ett vaccin som skyddar utanför människokroppen.

Inga biverkningar

Även Johan Berglund, professor i folkhälsovetenskap på Blekinge Tekniska Högskola och specialist på borrelia, är fascinerad av vaccinet.

– Jag tycker det ser lovande ut. Jag har följt utvecklingen med intresse. Det finns ju ett ganska stort publiktryck från allmänheten för ett borreliavaccin, borrelian är ju så utbredd. Bekymret är att få ett vaccin som täcker alla typer av bakterier. Det har det här kombinationsvaccinet visat sig kunna göra, säger han.

Inga allvarliga biverkningar har hittills rapporterats. Några få symptom forskarna kunnat se är lindrig smärta, svullnad och rodnad.

– Tyvärr kommer man behöva påfyllnadsdoser. Man behöver ta tre doser första året i grundvaccination. Sedan behöver man fylla på kontinuerligt vart tredje år, säger Johan Berglund.

Vaccinet kan vara klart 2018

Hittills har vaccinet bara prövats på 300 personer. År 2015 inleds nästa forskningsfas. Då ska totalt 10 000 personer vaccineras för att se hur effektivt vaccinet är. En testgrupp kommer att finnas i Sverige. Därefter ska data bearbetas och analyseras i ett par år. Trots att utfallet från den större studien kan bli annorlunda är Rolf Gustafsson optimistisk.

– Runt år 2018 kan ett nytt borreliavaccin vara på gång, säger Rolf Gustafsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE