Lär dig att säga nej

Konfliktexpertens bästa råd

Säg nej! Säg inte kanske, kanske, kanske…
Säg nej! Säg inte kanske, kanske, kanske…

Ibland passar det verkligen inte att jobba över, sitta barnvakt eller låna ut bilen.

Men hur säger man nej på ett snyggt, trevligt och samtidigt tydligt sätt?

Vi bad konfliktexperten Ulrika Gustavsson om råd.

Hur gärna du än vill går det inte att vara överallt samtidigt – alltså behöver du prioritera och säga nej till vissa saker. Det kan låta självklart, men alltför ofta tar det dåliga samvetet över och vi säger ja till mer än vi mår bra av.

– Att säga nej handlar om att finna balans mellan att behålla en god relation med någon och samtidigt stå upp för sina gränser och behov, säger Ulrika Gustavsson som är expert på konflikthantering och driver Konfliktbyrån.

– Vi vill gärna uppfattas som hjälpsamma och tillmötesgående och tror att ett nej får större konsekvenser än det vanligtvis gör, menar hon.

Många tror sig ha hittat en genväg och säger hellre ”kanske” än ”nej” men det avråder Ulrika Gustavsson från eftersom det ger den som frågar falskt hopp och gör att någon som faktiskt vill, kan och hinner ställa upp inte får chansen.

– Att säga nej är också ett fint sätt att visa personer i din omgivning att det är helt okej att sätta gränser i er relation. Men känn ingen press att förklara dig – ett enkelt ”jag vill inte” räcker gott och väl, säger Ulrika Gustavsson. 

Linnea Molander

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN