Könshormon - i vanlig läsk

HÄLSA

Ännu ett matlarm skakar Europa: Läskhormonet kan göra dig steril

Läsk som innehåller ett förbjudet könshormon har sålts i butiker i Europa.

- Det är anmärkningsvärt och regelvidrigt, säger Ulf Hammerling, toxikolog vid svenska Livsmedelsverket.

Hormonet MPA används bland annat i p-piller, är förbjudet i livsmedelstillverkning inom EU och tros i höga doser kunna leda till olika typer av skador i människokroppen.

Medicinskt avfall

Trots det kunde belgiska livsmedelsmyndigheter i går avslöja att de funnit spår av hormonet i läskpartier från två olika tillverkare. Läskfabrikanterna har köpt sockerlag av det Belgienbaserade holländska företaget Bioland som i sin tur köpt hormonet som medicinskt avfall från den irländska läkemedelsindustrin.

En utredning ska undersöka hur hormonen kunnat hamna i sockerlagen som gick till läsktillverkarna.

Företaget Bioland gick i konkurs i maj och ska även varit ansvarigt för skandalen som avslöjades förra veckan, då det framkom att holländska grisar fått foder innehållandes MPA.

I morgon håller EU:s livsmedelsexperter krismöte om säkerhetsåtgärder efter de senaste matlarmen.

Hemliga sorter

Ännu har det inte framkommit vilka tillverkare det rör sig om och i vilka länder dryckerna sålts. Men myndigheterna i Belgien försäkrar att inga partier fortfarande finns ute på marknaden. Till skillnad mot EU tillåts MPA, eller medroxyprogresterone acetat, som tillväxthormon för djur i USA och Australien.

Farligt för barn

Hormonet anses inte utgöra någon omedelbar fara för människor, men tros i höga doser kunna leda till bland annat sterilitet.

- Om man exponeras för en väldigt hög koncentration kan det medföra störningar i olika organ och ge viss påverkan på könsorganen hos små och växande barn, berättar Ulf Hammerling, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Han tror dock inte att de som har druckit av den aktuella läsken behöver oroa sig.

- Det är anmärkningsvärt och regelvidrigt att det har hänt, men jag kan inte tänka mig att det handlar om tillräckligt höga doser för att det ska vara skadligt, säger Ulf Hammerling, men tillägger att han behöver mer information i ämnet för att kunna ge en mer heltäckande kommentar.

Flera larm om farlig mat

Johan Edgar