Nu blir det förbjudet med transfetter i Sverige

- Riksdagsbeslut röjer väg för mer hälsosam mat

Det blir förbjudet att använda transfetter i mat. Det har riksdagen nu beslutat.

Det innebär att regeringen får i uppdrag att mot sin vilja ta fram ett lagförslag som förbjuder det cancerframkallande ämnet.

Larmen om de hälsofarliga transfetterna har fått livsmedelsbranschen att minska användningen. Men inte i tillräcklig omfattning enligt socialdemokraterna och miljöpartiet som kämpat för att införa ett förbud mot transfetter i mat.

– Även om det inte används lika mycket, vet vi konsumenter fortfarande inte vilka varor vi ska undvika om vi vill slippa transfetter, säger Gunvor G Ericson (MP) en av dem som undertecknat motionen.

I riksdagens miljö- och jordbruksutskott fick motionen stöd från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vilket gjorde att förslaget hade en majoritet av riksdagsledamöterna bakom sig.

Regeringspartierna som tidigare reserverat sig mot förslaget valde då att lägga ner sina röster i riksdagen i går och förslaget gick igenom utan omröstning. Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra förnekade efter omröstningen att det var ett sätt att undvika uppmärksamhet kring frågan.

– Det är ju ingen som är för transfetter, sa hon i en kort kommentar till DN.se efteråt och ville inte heller kalla det taktik för att undvika ett synligt nederlag.

– Riksdagen har avgjort över hundra ärenden i dag och det här var bara ett. Man kan inte ha omröstningar om allt, menar hon.

Regeringen ska nu återkomma med ett konkret lagförslag som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel. I bästa fall redan om ett halvår.

– Det beror på hur viktigt de tycker att det här är. Men de kan ju titta på de regler som införts i Danmark, Schweiz och vissa delstater i USA, säger Gunvor G Ericson.

Transfetter är vegetabiliska fetter som helt eller delvis härdats i tillverkningsprocessen. De används främst i halvfabrikat som industribakat bröd, såser, glass och kakor. Att använda industriellt härdat fett i stället för naturligt fett som kallpressad olja eller smör är både billigt och ökar hållbarheten men har visat sig påverka vår hälsa.

Transfetterna lagras i våra cellväggar och gör dem stelare och har vi en gång fått in transfett försvinner det inte utan läggs lager på lager för varje gång vi får i oss det. Det gör att vi åldras snabbare och ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Stora studer visar även på ökad risk för tarm-, bröst- och prostatacancer, insulinresistens och försämrat immunförsvar.

Dessutom förlorar industriellt framställd mat både smak och näringsämnen vilket gör att tillverkarna ofta tillsätter aromer, smakförstärkare och härdade fetter för att kompensera för smak och konsistens.

Publisert: