Gå ner i vikt? Kör med skalman-metoden

HÄLSA

När, vad och hur man ska äta är inte alltid så lätt att veta när man vill gå ner i vikt. Viktklubbs dietist och matspanare Maria Nygårds ger sina tips.

Foto: Dags att ta fram klockan för att komma i form?

Kan man äta vad man vill och ändå tappa vikt? Svaret är ja, om man inte äter för mycket.

– Det som fortfarande gäller är kaloriintag in och hur mycket energi man gör av med. För att gå ner i vikt måste kroppen göra av med mer energi än vad den får i sig, säger Maria Nygårds.

Det kan vara lättare sagt än gjort förstås.

Ät inte för lite!

Måltidsordningen är viktig: att få in tre huvudmål och två–tre mellanmål gör det lättare att få bort sina överskottskilon.

– Det kan låta konstigt, men ofta gör det att det blir lättare att kontrollera sitt sug och sin hungerkänsla, säger Maria Nygårds.

Om det går för lång tid mellan måltiderna blir suget eller hungerkänslan svår att få bort, det är lätt gjort att börja småäta och energiintaget blir ofta betydligt större än om man håller sig till huvudmål och mellanmål.

Tänk på Skalman

– Försök att få in bestämda tider för målen och ta gärna mobilen till hjälp: ställ larmet för när det är dags för att äta. Lite som Skalmans ät- och sovklocka! Det hjälper dig att komma ihåg att äta så att det inte går för lång tid mellan målen.

Maria Nygårds har också tips för hur man undviker att ”vara tvungen” att uppsöka jobbets godisautomat.

– Ta med någon frukt/grönsak eller smörgås om du vet att du kommer att sitta i möte under eftermiddagen eller som du kan ta på bussen hem efter jobbet om du inte kan fixa något mellanmål innan middagen serveras.

Svårare om man jobbar skift

För den som skiftesarbetar kan detta mönster vara svårt att följa. Eftersom kroppen är inställd att äta under dagen är det bäst om man kan få i sig den mesta energin då. Ett sätt kan vara att ta en lätt frukost då man kommer hem från nattskiftet, äta lunch då man vaknar, äta middagen så sent som möjligt. Försök äta så regelbundet som det går. Undvik småätande mellan 02.00–04.00 då kroppen går på sparlåga.

Maria Nygårds/Marlene Segelsbo