Så stärker du din självkänsla

Hälsa

Mia Törnblom tipsar

Mia Törnblom förklarar skillnaden mellan självförtroende och självkänsla.

– När du samtalar med dig själv kom då ihåg att du tycker om dig själv, säger Mia Törnblom.

Enklaste är att utgå ifrån ordboken.
Självförtroende – stark tilltro till den egna personen förmåga att prestera
Självkänsla – medvetenhet om den egna personlighetens värde
Eller ännu enklare:
Självförtroende – prestation/göra
Självkänsla – egenvärde/vara

Problemet uppstår först när vi blandar ihop dessa begrepp och det blir lätt en konsekvens av den prestationsfixerade tid vi alla lever i, det är lätt hänt att tänka om sig själv – jag är det jag gör.

Att tänka så om sig själv fungerar alldeles utmärkt om man alltid är och gör perfekt. Perfekta personer kan med andra ord vara det de gör medan för oss mer mänskliga individer blir det negativt.

Om jag ”är” det jag gör och jag gör ett misstag så har jag inte bara gjort ett misstag – jag har blivit ett misstag. Att gå runt och känna sig som ett misstag är både deppigt och oklokt.

Självkänsla = själens kondition

Jag jämför ofta självkänsla med fysisk kondition, tränar vi regelbundet, behåller vi den stark. Självkänsla fungerar som själens kondition, den är färskvara den med. När livet drabbar oss, vi gör misstag, vi blir dumpade, vi blir orättvist behandlade och så vidare, då behöver vi ”göra uttag” på vårt måbra/självkänsla-konto och har vi inte gjort insättningar på må bra-kontot kan vi om det vill sig riktigt illa riskera att ”springa in i väggen”.

Med andra ord, hitta en teknik/metod för hur just du kan träna upp ditt eget måbra-konto så att du är förberedd nästa gång livet drabbar dig. Enklaste träningen handlar om att vara uppmärksam med vilka tankar vi väljer att tänka om oss själva. Var noga med att ge dig själv bekräftelse för både den du är och för allt bra du faktiskt gör.

Vill du läsa fler texter av Mia Törnblom? Kolla in Viktklubb.se!

Mia Törnblom

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa