Växla ner

Publicerad 2015-05-12

Är du trött på att ha ont om tid, energi och pengar? Testa att ta det piano! Wellness ger tipsen som hjälper dig mot ett lugnare och enklare liv.

I en vardag som snurrar på allt snabbare längtar många efter enkelhet, lugn och vila. Men hur ska vi få tid till det?

När hjulen snurrar så fort att vi knappt hinner ta en promenad eller dricka den där gröna drinken kan det kännas avlägset att ha ordning och enkelhet som den gemensamma nämnaren i livet. För stressade människor som vill att förändring ska gå fort är det lätt att även ta sig an nya och lugnare vanor med samma intensitet, ofta dessutom utan att dra ner på något annat, vilket ger rakt motsatt effekt.

Unna dig en upplevelse

Eva Maria Karlander är friskvårds­terapeut och författare till boken ”Rensa ut och lev lättare”. Hon gjorde samma misstag när hon själv fick nog av prylar, stök och stress i hemmet; rev ut allt på en gång – vilket resulterade i ännu mer stress och röra. Hon insåg att hon behövde skapa ordning i små steg.

– Du behöver vara snäll mot dig själv när du skapar enkelhet. Gör små upp­gifter i taget och var nöjd med det.

Belöna dig med en upplevelse. Själva nedväxlingen blir då en övning i att skapa lugn och enkelhet.

Tänk igenom dina val

Att leva enklare, konsumera mindre och mer medvetet, ofta i kombination med att arbeta mindre, gjorde tidigare främst människor som var tvingade till det, samt enstaka alternativa människor som valt att bryta normen.

I dag ser det annorlunda ut. Begrepp som mindfulness, livsdesign och medveten konsumtion har blivit vanligare, även hos personer som inte behöver dra in på något.

– Människor med högre utbildning och krävande jobb som ”har allt” kan ändå komma till en punkt där de börjar ifrågasätta meningen med alltihop och utifrån det göra ett nytt val.

Insikten om, och tyvärr ofta även upplevelsen av, att den högre levnadsstandarden inte gör oss lyckligare utan tvärtom ofta både sjuka, stressade och olyckliga led­er till att många lägger ner den eviga kampen efter mer och i ställ­et gör medvetna val kring vad som är riktigt viktigt i just deras liv.

– Slipper jag jobba hårt för att köpa och ta hand om mina prylar så kan jag fokusera mer på upplevelser i ställ­et.

Välj dina inköp med omsorg

Ytterligare ett skäl att växla ner är att det faktiskt är helt nödvändigt eftersom det inte är hållbart att överkonsumera prylar och produkter i den utsträckning vi gör i dag.

– Många som går ner i arbetstid tycker det är okej att de inte kan ha lika stor konsumtion som tidigare, vilket också är bättre för miljön. De handlar begagnat och hyr eller lånar i stället för att äga, säger Eva Maria Karlander.

Och bekymrar du dig för vad som händer med tillväxten om vi slutar shoppa kan du lägga dina pengar på lite dyrare miljövänliga, ekologiska och schyst producerade produkter, och köpa tjänster och upplevelser som inte sliter på miljön. För det finns mängder av goda anledningar att dra ner på tempot.

5 skäl att ta det lugnare!

Hälsan

 Enkelhet skapar lugn och välbefinnande och dämpar stress i sig själv. Det skapar också utrymme för att prioritera saker som ytterligare höjer välbefinnandet, som träning, meditation och att laga sund mat.

Ekonomin

 För vissa är det en nödvändighet att leva enkelt för att de inte har råd med så mycket, men även fler och fler som inte måste väljer att göra det för att höja livskvaliteten. Genom att prioritera och leva enklare minskar utgifterna och pengar kan sparas eller läggas på upplevelser eller minskad arbetstid i stället för på att få en stressig vardag att gå runt.

Tiden

 Mindre prylar innebär att du sparar tid på städning och underhåll. Har du möjlighet att gå ner i arbetstid kan det vara ett sätt att skapa mer balans i livet och tid till sådant som annars inte hinns med, till exempel vila, en hobby eller familjen.

Meningsfullheten

 Genom att prioritera vad som är viktigt i ditt liv och välja bort sådant som inte är det fylls din tid med det som du verkligen vill ha i ditt liv.

Friheten

 Du tar makten över ditt liv och lever utifrån egna och medvetna val. Kanske är det den största vinsten av alla.

Grotta ner dig i en bok om att leva enkelt och inspireras!
Grotta ner dig i en bok om att leva enkelt och inspireras!

Så gör du ditt liv lite enklare!

1 Ta en promenad och reflektera över vad som verkligen är viktigt för dig. Hitta en sak du kan göra i dag för att ta dig ett steg närmare det eller välj bort något som inte behövs.

2 Rensa inflödet av information. Sätt upp en Ej reklam-skylt på brevlådan, säg upp nyhetsbrev du inte läser och stäng av notifikationerna i mobilen. Se till att du själv väljer vart du vill rikta din uppmärksamhet.

3 Följ en blogg eller läs en bok om att leva medvetet. Boktips: ”Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil” av Gisela Linde, ”Rik på riktigt: en värdefull vardag är möjlig” av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson, ”Rensa ut och lev lättare: en smart guide till ordning hemma” av Eva Maria Karlander, ”Stora boken om att röja och rensa” av Mary Lambert, ”Simple living: nya vägar till ett meningsfullt liv” av Gitte Jörgensen.

4 Försök jobba mindre. Vad skulle det inne- bära att vara ledig en fredag i månaden – ekonom­iskt och tidsmäss­igt? Lek med tank­en och ta reda på vad som är möjligt.

5 Gör dig av med saker på ett sätt som känns lätt och roligt för dig. Skänk eller sälj på loppis och lägg ut på Blocket och Tradera om du har saker som kan vara till glädje för någon annan.

6 Väj ett litet område i ditt liv och skapa ordning där. Börja med väskan och fortsätt till bokhyll­an.

7 Skaffa en kasse för utrensade plagg, böcker du inte vill spara köksredskap du har dubletter av och annat som du med tiden känner dig redo att göra dig av med. Lämna till insamling när den är full.

Linnea Molander