”Ta alltid raster i jobbet”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Inre hälsa

Stressdoktorn Tomas Danielsson chattade med läsarna

christer säger: Hej Tomas, min fickvän har dessa problem: Hon har gått in i väggen och hon är lärare. Hur ska jag göra som hjälp och stöd + vad ska jag inte göra och säga, så det inte blir värre? Har du några tips så hon kan hitta bra hjälp, den hjälpen hon får nu är inte så bra. mvh Christer

Tomas Danielsson säger: Ett mycket bra anhörighetsstöd är att packa kaffekorg och bege sig ut i naturen som alltid fyller på energi. Och lyssna. Sen bör du hjälpa henne till professionell hjälp för att bygga upp en plan tillbaka till arbetet.

johanna säger: Hej! Vad skulle du föreslå att jag gör åt min man, som bara jobbar med och mer, säkert 80 timmar i veckan. Vad kan jag göra för att han ska slå av på takten?

Tomas Danielsson säger: Tvinga honom att ta en time-out på minst tre veckor. Låt honom få abstinens av arbetsbrist och lär honom att han måste kunna känna bromsoljan i livet som uppstår när man går ur en för högt arbetstempo.

elin säger: Är det sant att man kan bli fet av stress?

Tomas Danielsson säger: Man blir inte fet av stress men man kan blir omedveten av dåliga matvanor. Man kan dock öka i bukomfång av stress.

jare säger: Hej Tomas! Jag är 24 år och jobbar 09-21 nästan varje dag. Själva arbetet innebär många bollar i luften och min bekantskapskrets och familj börjar bli oroliga för mig. Jag själv känner mig inte speciellt "slutkörd". När bör man börja tänka på att lugna ner sig? Är det okej att köra "fullt ös" tills kroppen säger ifrån eller är det för sent då?

Tomas Danielsson säger: Det är alltid smart att underhålla en bil innan den går sönder, samma gäller människokroppen.

säger: Jag känner igen mig i många av stressymptomen. Men jag jobbar inte mer än ca 40-50 timmar i veckan. Kan det vara så att vi har olika beredskap för stress och hur kan man öka sin stresstålighet?

Tomas Danielsson säger: Om du känner stressobehag av 40-timmars-vecka bör du städa upp och fundera på hela din livs-situation så att du kan få en bättre känsla av kontroll. Var inte rädd för att samtala med din omgivning, kanske kan ni få hjälp av varandra.

Assyria säger: Jag uppfyller alla kritier som finns på Aftonbladet, vad tycker Ni att jag ska göra?

Tomas Danielsson säger: Puh - vi är flera som känner så, brukar man komma fram till om man testar sig några tillsammans. Med lite humor och kärlek kan man få den första aha-upplevelsen och kanske lite hjälp av varandra att sänka tempot.

christer säger: Var hittar man bra professionell hjälp?

Tomas Danielsson säger: Christer, man får söka bland beteendevetare, psykologer och läkare i sitt närområde. Ofta kan den loka företagshälsovården ge konkreta anvisningar.

Assyria säger: Jag får kramper i händerna och sedan börjar mina händer darra kan det bero på stress?

Tomas Danielsson säger: Det är typiskt stressymptom. Om det uppträder när du är lugn och avspänd då bör du kontakta en neurolog.

Akimaa säger: Vad menas med stressfraktur?

Tomas Danielsson säger: Att man har tröttat ut en kroppsdel, så att den går sönder.

Kupala säger: Hej Tomas. Jag jobbar 12-21 varje dag och fredagar 9:30 till 17.. Och känner mig matt, hängig och ingen matlust.. Kan detta bero på jobbet?

Tomas Danielsson säger: Självklart kan det bero på jobbet. Och eftersom du börjar klockan 12, försök få in en timmas förmiddags-promendag, det kommer att göra under.

Rsz43 säger: Om man i AB test har svarat ja på alla frågorna - vad tycker du att jag skall göra då? Det vettigaste verkar vara att snrast byta jobb och livsstil. Men det i sig själv kan bli en riktig stressfaktor

Tomas Danielsson säger: Man behöver inte byta arbete och livsstil men man bör tänka till och samtala med sin omgivning.

Maria säger: Jag har hur mycekt som helst att göra på jobbet varje dag. Om jag tar raster får jag antingen jobba över eller stressa mer. Har du några förslag på hur jag kan förbättra min situation?

Tomas Danielsson säger: Ta alltid raster och informera din arbetsledare att det är det enda sättet av på sikt förhindra sjukskrivning.

susique säger: Varför är jag bara trött hela tiden? Sover på nätterna men är så himla trött.

Tomas Danielsson säger: Kanske borde du kolla dina motions- och kostvanor. Känner du ingen förbättring efter någon månad föreslår jag en koll hos din distriktsläkare.

alba säger: Kan man vara stressad om man inte gör någonting?

Tomas Danielsson säger: Understimulans är ofta en svårare stress än lite för mycket att göra.

Akimaa säger: Upplever du att stress och utbrändhet har ökat de senaste åren? Eller har det funnits i så stor grad innan, bara det att folk blivit mer medvetna om det först nu?

Tomas Danielsson säger: Stress och utbrändhet har funnits i olika former alltid. Men i det nya samhället med mycket datorer och snabba förändringar har vi kunnat se en ökning.

Claes säger: Är själv sjuksriven för stress, och mår mycket bättre nu. Mitt problem är att min fru har samma symptom som jag hade innan jag blev sjukskriven. Har försökt få henne att förstå, men hon hinner aldrig ta det lugnt säger hon. Några tips?

Tomas Danielsson säger: Jag har skrivit en bok för tokstressade som heter ”Vad vore livet utan stress?” Den kan du skaffa eller låna på biblioteket (prisma förlag). Med den bokens hjälp kan ni få en gemensam diskussion om hur ni vänder livet till bra stress.

Nu går jag och tar en kopp kaffe, nödvändigt för kropp och själ, ha ha /Tomas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa