Rapport: Biverkningar vanligt bland barn som dricker energidryck

Darrningar, hjärtklappning och bröstsmärtor är några av de biverkningar som drabbar barn och unga som dricker de allt mer populära energidryckerna.

En ny undersökning, utförd av Norges motsvarighet till konsumentverket, visar att hälften av alla barn och unga som dricker de koffeinstinna dryckerna har drabbats av biverkningar.

– Allra vanligast är plötsligt energifall och sömnstörningar, men också darrningar, hjärtklappning, hyperaktivitet, huvudvärk och bröstsmärtor, säger Gunstein Instefjord, enhetschef vid Forbrukerrådet i ett pressmeddelande.

Gunstein Instefjord, enhetschef vid Forbrukerrådet.
Gunstein Instefjord, enhetschef vid Forbrukerrådet.

Drastisk ökning bland yngre barn

Undersökningen visar dessutom att konsumtionen har ökat drastiskt – främst bland de yngre barnen.

På bara tre år har konsumtionen bland 10–12-åringar ökat från 8 till 19 procent. Totalt sett konsumerar närmare hälften av alla mellan 10 och 18 år dryckerna.

– Det här visar på en bekymmersam utveckling. Energidrycker har blivit en del av kosthållningen för ännu flera barn och unga, säger Gunstein Instefjord.

Grupptryck och reklam ligger bakom

Fyra av tio barn mellan 10 och 15 år uppger att de dricker dryckerna för att deras vänner gör det. Även reklam anges som en vanlig orsak till konsumtionen.

Forbrukerrådet förordar ett förbud mot försäljning av dryckerna till minderåriga.

– Barn och unga är i en sårbar fas av livet – både fysiskt, mentalt och socialt. Då är det extra oroväckande att det har blivit normalt att dricka industriellt framtagna läskedrycker med centralstimulerande ämnen som är förknippade med hälsorisker, säger Gunstein Instefjord, Forbrukerrådet.

Publisert:

LÄS VIDARE