Kassakvitton kan innehålla bisfenol A

Kvittona kan föra över den farliga kemikalien till huden

Man har tidigare varnat för bisfenol A i bland annat nappflaskor och matlådor. Nu slår forskare larm om en ny källa till att få i sig den farliga kemikalien: kvitton.

Enligt en studie från forskare i Boston fanns höga nivåer av bisfenol A i åtta av tio kassakvitton, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio. Ett forskarlag i Schweiz fick samma resultat och kunde även visa att ämnet förs över från kvittot till huden.

– Enligt de här studierna verkar det som att man kan få i sig mer via kvitton, eftersom ett enda kvitto kan innehålla många, många gånger mer än vad man kan få i sig via en till exempel en konservburk, säger Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet, till Vetenskapsradion.

Finns i hårdplast

Monica Lind säger att hon hoppas kunna göra en studie för att undersöka hur exempelvis kassapersonal påverkas.

– Det finns kvittopapper som inte innehåller något bisfenol A. Men än så länge är det bäst att inte ta mer än nödvändigt i sina kvitton.

Bisfenol A finns i hårdplast av polyester, polykarbonat och epoxiharts och är en av världens vanligaste plastkemikalier. Ämnet finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar, tandproteser, tätningsmedel, returflaskor och rör som används i byggbranschen.

Hormonstörande ämne

Det hormonstörande ämnet kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen. Flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen och öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Nio av tio människor har mycket låga halter bisfenol A i kroppen.

TT

Publisert: