Hennatatueringar ökar cancerrisk

Av: 

Petra Weiss

Medicin

Kan hennatatueringar öka risken för att drabbas av sjukdomen leukemi?

Ja, tror forskare som nu varnar för att använda henna.

Hennatatueringar har länge varit populärt bland turister på semester i främst Asien och Mellanöstern. Under några veckor får de en "tatuering" som försvinner gradvis, vilket gör att den ansetts som ofarlig även för barn.

Men nu har forskarna vid flera sjukhus i Förenade Arabemiraten upptäckt ett samband mellan leukemi och hennatatueringar.

Forskarna tror nu att det är speciella ingredienser i hennaprodukter som kan orsaka leukemi och när de studerade lokala kvinnor som ofta använde henna såg de att de drabbades av sjukdomen betydligt oftare än män, trots att sjukdomen i normala fall oftare drabbar just män.

Farliga ingredienser

Det är dock troligen inte henna själv som orsakar leukemi utan andra ingredienser, som Benzene som tidigare är känt för att orsaka cancer. Benzene är förbjudet i henna i många länder men används trots det fortfarande.

– Majoriteten av kvinnornna i Förenade Arabemiraten använder henna för att åla på naglarna, händer, fötter och andra delar av huden av kosmetiska orsaker och är vad vi vet faktiskt ofta mixat med benzene och andra petroleum-produkter och kemikalier för att ge fin hållbar färg, skriver forskarna i en artikel som nyligen publicerats i den medicinska tidskriften Leukaemia and Lymphoma journal.

Ansetts naturligt

Henna har blivit populärt mycket för att det anses som en "naturlig" produkt, men den nya studien visar att så alltså inte är fallet.

En annan typ av henna som ofta används på turistorter är så kallad svart henna vilket inte alls är gjort på henna och som ofta innehåller ämnen som kallas PPD (para-phenylenediamine) vilket kan orsaka irritationer och ärrbildning. PPD används också ibland i hårfärger och permanent.

Akut myeloisk leukemi (AML) var 93 procent vanligare bland kvinnorna i emiratet jämfört med män.

ANNONS

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Medicin