Därför vaknar du lättare än andra

avElin Sundh

En del sover som stockar i bullriga miljöer. Andra vaknar av minsta lilla pipande ljud. Nu kan forskare äntligen förklara varför vi är så olika lättväckta.

Det är forskare vid Harvard Medical School som äntligen kommit ett steg närmare en förklaring till varför vi är så olika när det handlar om att vakna eller sova vidare i bullriga miljöer.

Ju fler sömnspolar desto djupare sömn
Studien visar att människor med ett högt antal sömnspolar sover bättre och mer ostört. En sömnspole är "korta utbrott av väldigt snabba rytmiska hjärnvågor från thalamus, ett område i hjärnan som fungerar som en slags omkopplingsstation för sinnesintryck", skriver dn.se.

Ljud utiftån svårt att komma in
De personer som är svåra att väcka och som inte låter bullriga och störande ljud störa deras sömn, har alltså hjärnor som producerar sömnspolar med korta mellanrum. Och det gör enligt forskarna att dessa personer är mindre lättväckta. Förklaringen till det är helt enkelt att ljud som kommer utifrån har svårare att tränga igenom till de delar av hjärnan som gör att man vaknar.

Deprimerade ofta lättväckta
Hos personer som är lättväckta produceras sömnspolarna med längre mellanrum. Detta syns till exempel hos deprimerade personer, då de ofta har problem med sömnen.

I och med denna nya forskningserfarenhet och studieunderlag, är forskarna sugna på att ta nästa steg. I det steget vill de komma fram till nya metoder för att kunna blockera störande ljud och därmed få människor med få antal sömnspolar att bli mindre lättväckta.

Källa: BBC/ dn.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn