”Jag kommer knappt upp ur sängen"

Publicerad:
Uppdaterad:

Deltagarna drillas i form av Martin Lidberg

1 av 2 | Foto: HENRIC LINDSTEN
Martin Lidberg.

Just nu pågår Hälsokampen i Rättvik där 42 deltagare kämpar för en sundare livsstil. Fyra timmars fysträning om dagen står på schemat och det sätter sina spår.

– Jag kommet knappt upp ur sängen på morgonen på grund av träningsvärken, ändå är det här bland det bästa jag gjort i mitt liv, säger Annelie Zerold som deltar i campen.

Fyra dagar av sju är avverkade för de 42 deltagarna som just nu deltar i Svenska hälsocampen i Rättvik. De har samlats här för att förbättra sin fysik, förebygga ohälsa och gå ner i vikt.

Nu drillas de från morgon till kväll efter ett strikt schema framtaget efter campens grundstenar: beteende, kost och motion.

– Alla kämpar och är otroligt duktiga. Deltagarna är höga på endorfiner eftersom de tränar så mycket, säger Martin Lidberg, före detta världsmästare i brottning och den som tränar deltagarna.

Förutom att deltagarna ska lära sig att träna mer och äta rätt - är syftet med campen att lära dem att inte falla in i gamla osunda mönster när hälsocampen är över.

Under veckan får deltagarna testa 17 olika träningsformer som body pump, body combat, parträning, hinderbana, simning, powerwalks och paddling. Tanken är att de ska prova på många olika träningsformer och känna sig hemma med dem.

”Det handlar om fokusering”

Dagen inleds med ett powerwalk-pass klockan sju sen rullar det på med träning, föreläsningar och workshops hela dagen med paus för mat och vila.

Tre veckor innan campen fick deltagarna följa ett individanpassat kost och träningsprogram med styrketräning och olika typer av konditionspass, så helt gröna är de inte när det gäller träning och kosthållning, även om den här veckan är extremt intensiv.

Deltagarna tränar två till tre pass om dagen och varje pass är en till en och en halv timme långt. Ett tufft schema medger Martin Lidberg, men det är bara i början det krävs så intensiv träning.

– Det handlar om fokusering och hårt arbete de här veckorna för att lyckas. Sen ska det räcka med kanske tre pass i veckan för att förebygga ohälsa och hålla sig i bra form, säger Martin Lidberg.

”Det bästa jag gjort”

Ett team på 21 personer tränar och coachar deltagarna. Teamet består av personliga tränare, dietister, ett rehab-team, hälsopersonal och beteendevetare. Lägret ska fylla alla individers behov oavsett om de är här för att lära sig kosthållning, bygga muskler eller gå ner i vikt.

Campens dietist Josefine Jonasson håller föreläsningar och gruppsamtal om kost och matbeteende under veckan och hon är nöjd med maten deltagarna får.

– De får nyttig, väl sammansatt mat gjord på bra råvaror. Kött, fisk, grönsaker och potatis, sådan mat man ska äta för att må bra.

Annelie Zerold, 42, från Vellinge i Skåne är en av deltagarna och hon är här för att gå ner i vikt. Redan under den tre veckor långa uppbyggnadsperioden lyckades hon gå ner fem kilo - från 109 till 104 kilo.

– För mig betyder deltagandet enormt mycket. Jag har försökt att ta tag i vikten på egen hand tidigare utan att lyckas. Jag behöver den mentala träningen lika mycket som den fysiska och den får jag här. Förut trodde jag att jag aldrig skulle kunna springa på grund av min övervikt, men här har jag till och med sprungit en hinderbana. Jag är väldigt öm i kroppen och vissa morgnar tror jag inte att jag ska komma upp ur sängen på grund av träningsvärken, ändå är det här bland det bästa jag gjort i mitt liv, säger hon.

3 frågor till Martin Lidberg

Martin Lidberg.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Martin Lidberg.

Hur lägger du upp deltagarnas träning?
Deras träning är väldigt varierad vilket oftast ger det bästa resultatet. Syftet är att de ska våga utmana sig själv och våga pröva på nya träningsformer. De får börja i ett lugnt tempo för att inte överanstränga kroppen och dra på sig några skador. Vartefter deltagarna blir bättre tränade, ökar vi på i antal pass, tidslängd och i intensitet. Under uppbyggnadsperioden på fyra veckor kommer de träna bland annat styrketräning, simning, powerwalk, löpning och cykling. På själva campveckan blir det en tuff utmanande vecka för alla våra deltagare då de kommer att få pröva på en massa olika typer av träning både inne och ute.

Vilka svårigheter är det rimligt att de kommer stöta på?
Det är väldigt individuellt. För vissa går det som på räls, medan andra stöter på problem i form av humörsvängningar på grund av den förändrade kosten. Vissa är vana att hitta genvägar i livet men här kräver vi mycket av våra deltagare och sätter press på dem för att de ska lyckas. Det kan så klart vara jobbigt för vissa.Många får också en hel del träningsvärk i början. Vartefter de förbättrar sin hälsa och kropp ökar motivationen.

Vilken är din svåraste utmaning med campen?
Min svåraste utmaning är att försöka tillgodose varje deltagares unika målsättning, behov och förutsättningar. Peppning och coaching måste individanpassas då man måste vara hård och bestämd mot vissa medan andra behöver beröm och mer feedback för att prestera maximalt.

Om campen:

I Svenska Hälsocampen får du tips om mat och motivation från Viktklubb.se och om träning från Martin Lidberg. Campen, pågår i 8 veckor med start den 5 april. I Svenska Hälsocampen, som baseras på TV4:s serie ”Bröllopsform”, kämpar 50-talet personer för att komma i form med rätt kost och träning. Samtliga deltagare har medlemskap i Viktklubb.se, träningsprogram från Martin Lidberg och får personlig drillning av flertalet experter under en vecka i Rättvik den 2-9 maj.

Häng med du också!

Du följer den på Viktklubb!

Viktklubb.se, Sveriges största viktminskningstjänst på nätet i samarbete med Svenska Hälsocampen.

Helena Lindstam

Publicerad: