"Äntligen sover jag bättre än någonsin"

HÄLSA

Var tredje svensk har sömnsvårigheter. Fram till för ett år sedan var Maria Bengtsson, 48, en av dem. Hon plågades av svåra sömnstörningar när hon sökte – och fick hjälp av – KBT på nätet.

– I dag räknar jag sängtiden i stället för sovtimmar, säger hon.

För 13 år sedan arbetade Maria oregelbundna tider, där nattjobb varvades med jobb på dagtid. Det var i samband med det som hennes svåra sömnproblem började. Maria har sedan dess provat alla knep för att få sova. Inget kaffe efter lunchtid, svalt, mörkt och tyst i sovrummet, men inget har hjälpt.

– Jag gick upp ur sängen när jag inte kunde sova, det fungerade inte för då var jag vaken hela natten. Jag tog sömnpiller som inte heller fungerade. Jag har provat så många tips, olika metoder och sömnmedel för att sova bättre, men ingenting fungerade särskilt bra, berättar Maria.

Sov ibland inte alls

När hon för ett år sedan provade den metod som Sömnklubb.se använder sig av – ett nätbaserat sömnprogram med grunden i kognitiv beteendeterapi, sov hon så pass lite att hon kände sig sjuk.

– Jag sov dåligt varje natt, ibland sov jag inte alls. Det blir ju som en sjukdom, man mår inte bra när man inte får sova.

Försöker hitta ro

Men med sömnprogrammets hjälp började Maria lära sig att se på sin sömn på ett nytt sätt.

– För mig har det handlat mest om att ändra mina tankar på sömn. Sovandet får inte bli ett måste, det är då som det låser sig, säger hon.

I dag kan Maria lägga sig i sängen på kvällen utan att stressa upp sig över hur många timmar hon har kvar tills hon måste gå upp.

Hon räknar helt enkelt sängtiden i stället för sovtiden och har lärt sig att det är bättre att sova gott några få timmar och vila resterande tid, än att försöka tvinga sig till sömns.

– Effektiv sömn ger mig den återhämtning jag behöver och jag litar på det i dag. Om jag har svårt att somna när jag lagt mig har jag lärt mig att tänka att; okej jag ska bara ligga här och ha det skönt en stund. Jag måste inget annat just nu, säger Maria.

Maria hade jobbat med mental träning innan hon började med programmet och säger att hon haft nytta av det. Med hjälp av andningsövningar hon hämtat från yogan varvar hon ner både kropp och själ vid sänggående. Sen försöker hon behålla den ron, även om sömnen inte kommer.

Sover effektivare

Hon sover bättre, och framför allt mer effektivt i dag än vad hon någonsin gjort tidigare.

– Men det här är ett aktivt jobb som jag gör i stort sett varje dag. Jag får påminna mig om att inte oroa mig. Annars faller jag lätt ned i sömnlösheten igen.

Läs mer om sömnprogrammet på Sömnklubb.se

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Fakta

Namn: Maria Bengtsson.

Ålder: 48.

Familj: Man och tre barn.

Sysselsättning: Vårdlärare.

Mia Sahl

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn