Bra skaffa barn sent

HÄLSA

Risken för äggstocks- cancer minskar för varje år

Ju senare du får barn desto bättre. Risken för äggstockscancer minskar för varje år du väntar. Det har amerikanska forskare kommit fram till.

Foto: Till åren. Madonna var nästan 42 år när hon fick sin son Rocco. Att få barn sent kan minska risken för äggstockscancer.

Forskare vid University of Southern California har kommit fram till att kvinnor som får barn efter 35 års ålder löper hela 58 procents lägre risk att få äggstockscancer än kvinnor som inte får barn alls.

Sämst: att aldrig få barn

Kvinnor som får barn tidigare i livet ligger också bättre till än de som aldrig fött barn, skriver BBC News. Några exempel:

Få barn före 25: 16 procent mindre risk.

Få barn före 30: 45 procent mindre risk.

Få barn efter 35: 58 procent mindre risk.

Allra bäst är att få många barn. Föder man fyra barn minskar risken för äggstockscancer med 64 procent.

Risken för bröstcancer ökar

Det är ökningen av hormonet progesteron som kan skydda mot vissa former av cancer. Själva förlossningen kan också leda till att livmodern töms på den sortens celler som senare i livet kan utvecklas till cancer.

Nu ska forskarna koncentrera sig på att ta reda på mer om varför de sena födslarna kan skydda mot äggstockscancer. Sådan kunskap kan hjälpa forskningen att ta fram metoder för att förebygga och behandla cancer.

Det är dock inte helt fritt fram att vänta med barn, i alla fall inte ur hälsosynpunkt: för att minska risken för bröstcancer är det bättre att få barn tidigt.

Vi som väntade

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer