Forskare: ”Ett extra glas vin kan förkorta livet med 30 minuter”

avMalin Wigen

Den som tror att ett extra glas rött vin då och då gör gott för hälsan har fel menar forskare. I en ny studie har de kommit fram till att det kan ha en stor påverkan på din livslängd, skriver The Guardian.

Att överstiga den dagliga rekommendationen alkohol och dricka ett glas vin eller 50 centiliter öl för mycket kan förkorta den förväntade livslängden för en 40-åring – med en halvtimme. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet. Studien är baserad på 83 forskningsprojekt i 19 länder där man följt över 600 000 människor som dricker alkohol, skriver The Guardian.

Har samma effekt som cigaretter

Enligt forskarna bör man hålla sig till fem glas vin på 17,5 centiliter eller fem 50 centiliters-öl i veckan för att vara på den säkra sidan. Det motsvarar cirka 100 gram alkohol. Mer än så höjer risken för stroke, aneurysm, hjärtsvikt och död.

– Om du är bekymrad över din livslängd, så drick inte mer än sju enheter i veckan, säger alkoholforskaren David Jernigan vid Johns Hopinks universitetet, skriver norska Aftenposten.

En 40-åring som fyra enheter alkohol om dagen minskar sin förväntade livslängd med två år. Enligt forskarnas beräkningar så minskar därmed de alkoholenheter som intas utöver rekommendationerna 15 minuter av livslängden. Det är samma effekt som en cigarett. 

– Men det är upp till var och en att bestämma om det är värt det ändå, säger en annan forskare vid namn David Spiegelhalter, vid Cambridge universitetet, skriver The Guardian.

Foto: Julija Sapic Colourbox

Forskarna fann dessutom att det fanns en hög risk för hjärtsvikt och andra problem hos de som är alkoholister. Detta kan ha att göra med det faktum att alkohol kan öka blodtryck och kolesterolnivåer, menar de.

– Intressant nog hade de som dricker mycket lägre risk för hjärtinfarkt men den positiva effekten äts upp av de övriga riskerna. Konsekvenserna av att dricka mer än sju enheter i veckan är alltså mer negativa är positiva, säger forskaren Angela Wood vid Cambridge universitetet som lett studien.

Nu tror forskarna att studien kommer att leda till diskusson om alkoholrekommendationer – dock kommer vissa sätta sig emot ett lägre intag.

– De dryckesnivåer som rekommenderas i denna studie kommer utan tvekan beskrivas som omöjliga och ogenomförbara av alkoholindustrin och andra motståndare till varningar gällande alkohol. Resultatet borde dock sprida sig i stor utsträckning och bör ge upphov till en informerad allmänhet och professionell debatt, säger de två australienska forskarna Jason Connor och Wayne Hall i en kommentar till Lancet, skriver The Gurdian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin