Astmamedicin slut i hela landet

HÄLSA

Många astmasjuka barn måste vårdas på sjukhus

Astmamedicinen Pulmicort börjar ta slut på landets apotek.

Det gör att sjukhusen överfylls med astmasjuka barn som får svårt att andas.

– Att producenten inte kan leverera Pulmicort nu när det är högsäsong för förkylningsastma känns som en riktigt dålig timing, säger sjuksköterskan Anna-Karin Johnson på Västerviks sjukhus till Västerviks-Tidningen.

Astamedicinen Pulmicort är en av de mest använda medicinerna.

Nu är den pumpsprej av Pulmicort som används till barn slut på apoteken i hela landet och alternativet, Flutide, börjar också ta slut.

Det har lett till att astmasjuka barn får svårt att andas och måste vårdas på sjukhus, skriver Västerviks–Tidningen.

Risk för feldosering

– Det ringer oroliga föräldrar dagligen som inte fått tag på Pulmicort. Vi hörde av oss redan den 24 januari och påtalade problemet för producenten med att det började bli ont om medicinen, men de sa att det skulle komma om två veckor men det har det inte gjort, säger sjuksköterskan Anna-Karin Johnson på Västerviks sjukhus till Västerviks-Tidningen.

– Om de inte har medicin hemma får de komma hit och få en annan typ av inhalation hos oss och det blir mycket krångligare för föräldrarna när de måste komma hit med sina barn. Flutide finns fortfarande att tillgå och behandlingen blir lika bra, men det är en annan styrka på doseringen som kan ge förvirring och feldosering. Att gå med fel dos en längre period är inte bra. Att producenten inte kan leverera Pulmicort nu när det är högsäsong för förkylningsastma känns som en riktigt dålig timing.

”Var ute i god tid”

Jan-Åke Hammersjö är överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Västerviks sjukhus. Han rekommenderar föräldrar till astmasjuka barn att vara ute i god tid när de behöver ny medicin, eftersom deras vanliga medicin kanske inte finns.

– Kontakta apoteket i god tid så att du via dem kan göra upp om detta. Om du behöver byta dos eller medicin så behöver de rådgöra med läkare. Är det så att du märker att medicinen är på väg att ta slut så måste du var ute i god tid så att du inte står utan.

Han riktar också kritik mot leverantören.

– De ska leverera och de gör inte det. Vi hade samma problem med det här företaget för några år sedan. Det här är en vanlig medicin och detta berör hundratals barn även på en liten ort. Det här har pågått i flera veckor nu och vi har självklart inte varit nöjda med den här situationen.

”Produktionsproblem”

På Apoteket AB bekräftar man att astmamedicinen Pulmicort börjar ta slut.

– Den finns fortfarande lite på några ställen i landet men det håller på att ta slut. Vi har kollat med Astra Zeneca som är de som levererar den här medicinen och de säger att de har ett produktionsproblem vilket gör att de inte kan leverera någon medicin. Astra Zeneca säger till oss att vi ska rekommendera våra kunder att ta kontakt med sin läkare och får råd om alternativa läkemedel, säger Johan Dahlin som är kommunikationschef på Apoteket AB.

– Vi stoppade leveransen av Pulmicort för några veckor sedan efter att ett kvalitetsfel hos vår engelska leverantör upptäckts vid en rutinkontroll. Det gäller den inhalationssprej som används till små barn. Vi har informerat Apoteket och Läkemedelsverket om detta och håller på att undersöka orsaken, säger Anne-Charlotte Knutsson på Astra Zeneca.

Kan ni garantera att ingen av den medicin som inte uppfyllde kvalitetskraven, och som nu stoppats, har kommit ut i handeln?

– Ja, det kan vi garantera, säger Anne-Charlotte Knutsson.

Mitt i högsäsongen

Andningsproblem hos astmatiker kan ge störd nattsömn, ökad trötthet, sämre aptit och försämrat allmäntillstånd. Just nu är det högsäsong för förkylningsastma som främst drabbar barn upp till tre år.

Enligt Astra Zeneca räknar man med att åter kunna leverera Pulmicort någon gång under nästa vecka.