Genombrott: Nytt blodförtunnande medel godkänt i EU

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

Ersätter substans som används som råttgift

Pradaxa är nu godkänt i EU. Läkemedlet kan ersätta Waran – vars aktiva substans även används för att bekämpa råttor. De dör av inre blödningar.
Pradaxa är nu godkänt i EU. Läkemedlet kan ersätta Waran – vars aktiva substans även används för att bekämpa råttor. De dör av inre blödningar.

För första gången på 60 år har ett nytt blodförtunnande läkemedel nu godkänts inom EU.

Hjärtsjuka får därmed ett säkrare alternativ till Waran.

– Läkemedlet är efterlängtat av både patienterna och sjukvården, säger professor Lars Wallentin.

I dag är Waran standardbehandling för att förebygga stroke hos patienter som lider av förmaksflimmer. Problemet är att medicinen är svår att dosera och patienterna måste gå på täta kontroller.

För stor dos ökar risken för livshotande blödningar som hjärnblödning. För liten dos gör att risken för blodproppar kvarstår. Läkare beskriver det som ett val mellan pest eller kolera och preparatet har länge toppat listan över läkemedel som ger dödliga biverkningar.

Lika bra som Waran

Forskare över hela världen har i årtionden försökt hitta alternativ till warfarin som den aktiva substansen i Waran heter. Pradaxa, som nu fått godkänt, tas som en tablett och har i studier på tusentals svenska och amerikanska patienter visat sig motverka blodproppar precis lika bra som Waran, men utan att ge lika allvarliga biverkningar. De som tar de nya tabletterna får en fast dos och slipper regelbundna kontroller.

– Läkemedlet är efterlängtat av både patienterna och sjukvården, säger professor Lars Wallentin i ett uttalande.

Han är världsledande expert och en av de huvudansvariga för den internationella studie som ligger till grund för godkännandet av Pradaxa, som länge använts för att förebygga blodproppar efter höft- och knäledsoperationer och nu alltså får ett utvidgat användningsområde.

Och fler alternativ är på väg. Både Xarelto och Brilinta har lyfts fram som bra alternativ till Waran.

Säkrare – men dyrare

SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, som granskat nykomlingarna anser dock inte att patienter som behandlas Waran har några större fördelar av att byta - så länge doseringen är väl inställd och de går på täta kontroller.

Pradaxa är visserligen säkrare, men betydligt dyrare, konstaterar myndigheten.

Även Socialstyrelsen har tidigare uttalat sig om att Warfarin fortfarande bör vara förstahandsvalet för att förebygga stroke vid behandling av förmaksflimmer.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: