Kicki var nära dö – av enkel operation

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera nya svenska offer i "Polens största vårdskandal"

1 av 2 | Foto: svt

Det har kallats "största vårdskandalen i Polen".

För 31-åriga Christina Hedlund slutade bröstoperationen med svår hjärnskada.

Men det finns fler svenskar offer, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning i ett skakande reportage ikväll.

– Jag gråter när jag tänker på det, berättar trebarnamamman Kicki Nielsen om magsäcksoperationen som nästan kostade henne livet.

Kicki Nielsen levde med skräcken över att hennes egen mamma tidigt dog i sviterna av övervikt. Därför nappade hon på en billig, polsk magsäckoperation, ett ingrepp som av den svenske agenten på Medica Travel beskrevs som en enkel titthålsoperation.

Istället utfördes en öppen operation som ledde till komplikationer i såret. När läkaren i Warszawa tryckte med tummarna på såret uppdagades exakt hur fel operationen gått.

3,5 liter var

– Det vällde ut 3,5 liter var, berättar trebarnsmamman i programmets skakande scener.

Medan maken och barnen väntade hemma i Kungsbacka förvärrades tillståndet. Kicki drabbades av livshotande blodförgiftning, kollapsad lunga och andades bara med hjälp av respirator.

När hennes syster kom till Polen för att, som hon trodde, hjälpa henne att bära resväskan möttes hon av beskedet att systern bara hade 20 procents chans att överleva.

Först efter 17 dagar i respirator och en fjärde operation i Sverige vände tillståndet.

– Jag levde i chock. Det gick bara runt för mig samtidigt som jag hade tre barn att ta hand om och som jag ju inte kunde vara brutalt ärlig med, berättar Kickis sambo Hans Gjers.

Hjärtstillestånd

– Vi går ut med vår historia för att ingen mer ska nappa på billiga operationer utomlands.

Uppdrag Granskning berättade redan i höstas om ett annat tragiskt vårdöde. Christina Hedlund, 31, som, efter förmedling av Medica Travel, åkte till sjukhuset i Gdansk för en bröstförstoring. När hon vaknade upp fick hon ingen eftervård och drabbades bland annat av hjärtstillestånd.

Fallet Christina har fått stor uppmärksamhet i Polen. Flera personer – sjukhuschefer, vårdpersonal och politiker – har tvingats lämna sina poster. Rapporter har avslöjat att plastikkirurgerna på sjukhuset i Gdansk hade "lånat" rum från en annan avdelning och därför inte hade någon personal vid patienternas uppvak.

Förmedlingsbyrån, som drivs av en svensk man, är fortfarande aktiv, berättar programmets reporter Karin Mattisson som berörts djupt av vårdskandalen.

Hjärnskada

– Detta är verkliga människor som gjort dessa val av olika skäl, det ligger mer bakom än ytlig plastikoperation. Självfallet har konsumenten ett ansvar men i de här fallen har de inte haft en chans att föreställa sig vad som kunde hända.

Christina Hedlund vårdas idag för en mycket svår hjärnskada. Ensam hemma i huset kastas sambon Benny Håkansson mellan hopp och förtvivlan - och förhoppningen om att på egen hand få vardagen att fungera igen.

– Man kan inte båda två leva i koma, säger han i programmet.

Publicerad: