Kokosfett – det nya undret

Publicerad 2011-09-08

Det är inte så farligt som man tidigare trott. Kallpressat kokosfett är fullpackat med nyttigheter och passar utmärkt i matlagningen.

Kallpressad kokosolja har fått en renässans. På senare tid har forskarna fått upp ögonen för denna sedan urminnes tider använda nöten. Oljans egenskaper kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt, har högt blodtryck eller problem med magen. Dessutom är den utmärkt i sin sammansättning för matlagning av GI-rätter.

Oförtjänt dåligt rykte

Kokosoljan har i flera decennier haft oförtjänt dåligt rykte. Mycket tack vare att det kopplats samman med transfetter och det överprocessade kokosfettet som funnits i kyldiskarna sedan 1970-talet. Tidigare ansåg man att allt fast fett som var mättat skapade grogrund för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man bättre. Forskare har funnit flera egenskaper i kokosnöten som snarare hjälper organismen. Exempelvis är fördelningen av de olika fettsyrorna unik för kokos och lagras inte i kroppen som fett utan omvandlas i stället till energi i cellerna.

Virus- och bakteriehämmande

Flera studier på naturfolk som dagligen använder kokosnöten i sin matlagning visar att en kokosfettbaserad diet inte på något sätt bidrar till att skapa de välfärdssjukdomar som vi i västvärlden dras med. Högt blodtryck, hjärtbesvär och för höga blodfetter är inte ett problem för folk där kokos skördas i var mans trädgård. Dessutom innehåller naturligt kokosfett kaprinsyra och laurinsyra, som visat sig vara virus- och bakteriehämmande. Och kokosoljan oxiderar inte förrän vid 180 grader vilket gör den överlägsen i matlagning.

Pernilla Lunderot.
Pernilla Lunderot.

Varför är då kokosfettet så bra för oss? Vi frågade närings- och beroendepedagogen Pernilla Lunderot, vid Sober konsult i Höör. 

– Det har visat sig att kokosfettet innehåller fettsyror som stämmer väl överrens med vad vi behöver i kroppen. Det har också visat sig vara bra för människor med låg ämnesomsättning i sköldkörteln. Eftersom energin från kokosolja omsätts snabbt och kroppen hellre förbränner än lagrar den så är det också ett bra fett att använda om man vill minska i vikt, förklarar hon.

Varför är det skillnad på kallpressat kokosfett och kokosfett man köper i kyldisken i snabbköpet?

– Processar man oljor med värme och tryck förändras fettsyrorna och då passar de inte in i kroppens kemi.

Kokosfett innehåller mycket mättade fettsyror och därför håller oljan bra även i varmare länder. Man kan ha den i rumstemperatur eftersom fettsyrorna inte reagerar med luftens syre. Kokosfett går bra att steka i eftersom det tål hög värme.

– Kokosfett och gee (ren smörolja) tar minst stryk när man hettar upp det, förklarar Pernilla Lunderot.

Ph-reglerande effekt

En annan viktig komponent i kokosfett är kaprylsyran som har visat sig ha en ph-reglerande effekt i tarmen. Detta skapar en gynnsam miljö för de nyttiga tarmbakterierna, speciellt mjölsyrabakterierna som hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora.

– Många som har tarmbesvär och candida (svamp) i kroppen blir hjälpta av kokosfettet och det innehåller även bakteriedödande ämnen som kan motverka parasiter i kroppen, berättar Pernilla Lunderot.

Man har också funnit att en diet som innehåller kokosolja stödjer omvandlingen av fettsyror till ett optimalt förhållande mellan omega 3 och omega 6 vilket också är eftersträvandsvärt för livslång hälsa.

Kallpressade kokosfetter:

Ekologisk kokosolja från Garden of life, 159 kr, clearlife.se

Cocosas kravmärkta kokosolja från Soma Nordic kostar 220 kr i hälsokostaffären.

Ekologiskt kallpressat kokosfett, Crearoma, 113 kr.

Biofoods ekologiska kokosfett kostar 70 kr i hälsokostaffärer och vissa livsmedelsbutiker.

Renée Voltaires kallpressade kokosolja finns i välsorterade dagligvarubutiker. Kostar 149 kr.

Holistics kallpressad kokosolja kommer från fairtrade-odlingar i Filippinerna. Kostar 183 kr i hälsokostaffären.

NATURLIGT FETT ÄR BRA FÖR HELA KROPPEN

Kokosfettet kan förvaras i rumstemperatur. Det smälter vid 24 grader och då kan man använda det att smörja in hud och hår.

Ta 2 matskedar kokosfett per dag som kosttillskott. Det balanserar insulinutsöndringen och sägs skydda levern mot alkoholskador.

Att mättade fetter är farliga är numera kunskaper som man börjat omvärdera. Animaliska och andra mättade fetter är inte farliga för kroppen så länge de inte utsatts för kemiska processer – det är då de blir skadliga för kroppen och kolesterolhalten höjs i blodet.

Kokosfett innehåller naturliga omega 6- och 9-fettsyror, laurinsyra, växtsteroler, Q-10, lecitin och E-vitaminer.

Vill man att kokosfettet inte ska smaka kokos, ska man leta efter deodoriserat kokosfett, då är fettet aningen upphettat för att få bort kokossmaken.

Laurinsyra är ett essentiellt näringsämne som visat sig vara effektivt mot virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit.

Läsa mer? Bra information om kokos finns på coconutoil.com, lauric.org och coconutketones.com