Ta sovmorgon!

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Sömn är ett av människans mest nödvändiga behov.

Unna dig att stänga av väckarklockan en morgon och sov ut. Det lönar sig.

1. DU FÅR MER ENERGI

Sömn gör det möjligt för oss att fungera optimalt känslomässigt, mentalt och fysiskt. Vi behöver sova för att våra kroppar ska kunna återställas efter en krävande dag. Genom sömnen får hjärnan tid att vila, återhämta sig och bearbeta dagens alla intryck. Under sömnen stänger hjärnan av alla vanliga tankeprocesser och cellerna hinner då återhämta sig samt nybildas. Tillverkningen av stresshormon går också på sparlåga.

2. DITT MINNE FÖRBÄTTRAS

Sömn ger kroppen den energi den behöver och gör att hjärnans alla resurser blir fulladdade. Om du sover för lite måste kroppen kompensera den låga energi­nivån på något vis vilket leder till att den börjar spara på vissa resurser. Minnet är då det första som stängs av och minnesstörningar är ett tidigt symtom på utbrändhet. En god natts sömn får dig alltså att slappna av, undvika att gå in i väggen eller drabbas av en depression.

3. SÖTSUGET MINSKAS

Om du får sova ut stabiliseras blodsockerbalansen i kroppen och känslan av hunger på dagen dämpas. Detta gör att ditt sug efter sötsaker minskar. För när du sover tillverkas hormonet insulin, som även stimulerar till muskeluppbyggnad. Insulinet fyller också på kroppens energidepå av glykogen, som behövs för omsättning av näringsämnen samt lagring och förbränning av fett.

Källa: www.vårdguiden.se, www.halsosidorna.se

Publicerad: