Smittat läkemedel har dödat 15 i USA

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

15 personer i USA har nu dött i hjärnhinneinflammation.

14 000 riskerar vara smittade.

Smittspridaren misstänks vara – ett läkemedel.

214 personer hittills har smittats och 15 avlidit till följd av en ovanlig form av hjärnhinneinflammation som spridit sig i USA.

"Sök läkare"

Inflammationen kommer av en svampinfektion som kan ge stroke. Svampinfektionen kopplas till injektioner i ryggrad, knän, axlar och anklar, av ett läkemedel mot smärta som baseras på steroider, tillblandat av läkemedelsbolaget New England Compounding Center, NECC.

Fall har sedan ett par veckor tillbaka upptäckts i 15 delstater, och Tennessee är den mest drabbade, uppger det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.

CDC uppmanar medborgare som mår väldigt illa eller visar andra tecken på misstänkt hjärnhinneinflammation att uppsöka läkare omgående.

Här finns en karta med uppdaterade fall, fördelade på respektive stat.

Har återkallats

Enligt svenska Läkemedelsverket säljs inte produkterna från läkemedelsbolaget NECC i Sverige.

– Ingen av de här produkterna finns på den europeiska marknaden, säger Mårten Forrest, pressansvarig på Läkemedelsverket, till Aftonbladet.

Läkemedlet, konserveringsfritt metylprednisolon acetat, som tillblandades på NECC:s anläggning i Massachusetts, kan ha getts till 14 000 personer och har återkallats.

Bolaget som blandat läkemedlet har inte tillverkat innehållsdelarna och är registrerat som ett apotek. Därför ställs inte samma hårda produktionskrav som på ett vanligt läkemedelsföretag.

Brottsutredning inleds

Nu höjs röster i USA för att ändra lagen.

Richard Blumenthal, senator från Connecticut, gick snart efter att smittan uppmärksammats, den 6 oktober, ut och krävde en brottsutredning av NECC och dess anställda.

– Vidden av den här katastrofen, som bara ökar dag för dag, är en väckarklocka för ökad insyn i dessa oauktoriserade läkemedelstillverkare som jobbar under täckmantel av att vara apotek, säger han, rapporterar Reuters.

Publicerad: