P-piller för män kan bli verklighet redan nästa år

avKarin Holmberg

HÄLSA

Tillhör du de som väntat på att det ska komma ut ett p-piller för män på marknaden?
Då kan väntan snart vara över.
Det är forskare i Indonesien som tagit fram ett p-piller för män som de hoppas kunna få ut på marknaden redan om ett år, det uppger Vetenskapsradion.

Det verksamma ämnet i p-pillret kommer från växten Justicia gendarussa och har använts av män från en ursprungsbefolkning på Papua för att undvika oönskade graviditeter.

Enligt forskaren, professor Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya, som leder studien har växten en enzymeffekt som hindrar spermier att tränga in i ägget och befrukta det. Några biverkningar bortsett från ökad sexlust har inte registrerat, enligt Vetenskapsradion.

Foto: Martin Botvidsson/Johner
Tablettern på bilden är inte de piller som indonesiska forskare har tagit fram.

Bara ett par blev gravida

Än så länge har kliniska studier på max tre månader i sträck genomförts på totalt 470 par. Under den perioden var det endast ett par som blev gravida uppger Bambang.
Nu ska en ettårig studie med 120 par inledas och professor Bambang hoppas att den leder fram till godkännande från Indonesiska myndigheter redan om ett år.
Om p-pillret godkänns kommer det bli det första preventivläkemedlet i världen för män.

Är tveksamma

Men internationella fertilitetsforskare är tveksamma till om pillret verkligen håller vad det lovar. I nuläget har nämligen endast djurförsöken blivit vetenskapligt publicerade.

– Jag är skeptisk till både att verkningsmekanismen skulle vara tillräcklig för att det skulle bli effektivt som preventivmedel och den vetenskapliga kvalitén. Men det låter ju fortfarande spännande tycker jag, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

De bästa och sämsta preventivmedlen 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM