Lisa gick ner 46 kg

Av: Ulrika Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag har fått en helt ny självkänsla”

Hon jojobantade i 20 år. Hennes dåliga självförtroende bakom den glada masken fick henne att trilla dit gång på gång.

Med hjälp av Stahremetoden lyckades Lisa Persson göra upp med tankarna hon så länge flytt med mat – och tappade 46 kilo.

Lisa Persson före och efter.
Foto: privat/stefan westlund
Lisa Persson före och efter.

Hon kopplade inte själv ihop sin panikångest, besvikelse och urusla självbild med kladdkakorna som hon tjuvåt i sängen och alla de 148 kilon hon bar på.

– Jag trodde att jag åt rätt så bra. Men det gjorde jag ju inte. Jag trodde också att jag hade bra självförtroende, men det kunde förmodligen inte varit sämre.

Kände sig värdelös

Lisa är den där tjejen som redan som liten fick höra att hon ”inte kunde”, att hon aldrig skulle bli så duktig som sina syskon och bara fick röda bockar i skolan.

Så för att vara någon blev hon den dumsnälla, glada som ställde upp på alla andra utom sig själv. Innerst inne kände hon sig utnyttjad och värdelös. Och för att döva åt hon.

– Jag ville inte visa att jag mådde dåligt, så jag gömde mig och åt. Jag ”var värd det”.

Vändningen blev den KBT-kurs hon hamnade på via sin vårdcentral för snart två år sedan.

I dag har hon gjort upp med sina negativa livsregler, som ”att hon är misslyckad” och ”inte duger”.

Bara genom att byta tanke och börja stå upp för sig själv har hon tappat hela 46 kilo!

Äter fortfarande allt

– Jag äter fortfarande av allt. Men i dag när jag hamnar med en kvällsmacka toppad med tre ostskivor vet jag om det är för att jag ätit för lite under dagen och behöver energin, eller om jag äter för att någon gav mig en dum pik i förrgår. Samtidigt funderar jag på om jag kunnat göra något annorlunda för att undvika situationen, som att äta en bättre lunch? Eller låtit bli att ta åt mig för piken? Och så bär jag med mig det till nästa dag.

Ny vän för livet

På KBT-kursen hittade Lisa en stöttepelare och ny vän för livet i Linda Unger, som själv lyckades gå ner 25 kilo. För att inspirera andra har vännerna skrivit boken ”Hitta din idealvikt med Linda & Lisa: KBT – Succémetoden som gjorde oss över 70 kilo lättare”, som släpps nu i oktober.

– Ingenting är omöjligt! Jag har fått en helt ny självkänsla – och vikten på köpet. Ett helt nytt liv, säger Lisa.

Publicerad: