"Amalgam är inte skadligt"

Nya rön i studie gjord av tyska forskare

Efter tolv års studier av 5 000 patienter har tyska forskare kommit fram till att amalgamfyllningar inte är skadliga.

Symtom som huvudvärk och trötthet orsakas inte av amalgamet, visar den nya rapporten enligt Ekot.

Ofarligt? Enligt tyska forskare är amalgamfyllningar inte skadliga för människan.
Ofarligt? Enligt tyska forskare är amalgamfyllningar inte skadliga för människan.

Patienterna angav över 300 olika besvär och symtom som kunde ha med amalgamet att göra. Exempelvis nervositet, huvudvärk och tarmproblem.

Men den omfattande studien som genomfördes av forskare i München, Tyskland, visar att det inte finns några samband mellan amalgamet och patienternas symtom.

Farligt kvicksilver

Enligt forskarna utsöndrar amalgam kvicksilver. Men även om kvicksilver i och för sig skadligt, utsöndras det enligt forskarna inte tillräckligt med kvicksilver från fyllningarna för att de skulle kunna orsaka symtom.

Dessutom visade det sig att de patienter som tog bort sina amalgamfyllningar, ändå kunde ha höga kvicksilvervärden om man exempelvis hade ätit fisk.

"Hög trovärdighet"

Enligt Ekot borde studien kunna ha hög trovärdighet bland personer som anser sig vara drabbade av amalgam. Skälet: Den grupp patienter som deltog i studien och ansåg sig ha skador av amalgam fick vara med och godkänna forskarnamnen.

Enligt forskarna kunde patienterna som ansåg sig vara drabbade istället för att byta sina amalgamfyllningar, prova avspänningsövningar eller lägga om sin kost.

"Överdrivna slutsatser"

Maths Berlin, professior i miljömedicin, anser att den tyska rapporten drar överdrivna slutsatser.

– Det är sant att de flesta inte får problem med sitt amalgam men cirka en procent får det. I Sverige kan det handla om 40 000 personer, säger Maths Berlin.

Han är bekymrad över att de som har problem med amalgamet inte får hjälp.

– Det är inte lätt att komma med symptom som ingen tror på. Folk tvingas genomgå undersökning efter undersökning tills amalgamet står kvar som enda förklaringen, säger Maths Berlin.

Publisert: